У Нацбанку озвучили причини прискорення інфляції у 2021 році

Читать на русском
У Нацбанку нагадали, що в 2021 році інфляція очікувано перебувала вище за цільовий діапазон 5% ±1 ст. п., визначеного основами грошово-кредитної політики.
24 канал

У Нацбанку назвали причини прискорення інфляції у 2021 році.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

У Нацбанку нагадали, що в 2021 році інфляція очікувано перебувала вище за цільовий діапазон 5% ±1 ст. п., визначеного основами грошово-кредитної політики, але відхилилася від нього суттєвіше, ніж прогнозувалося.

«Фактична споживча інфляція у грудні 2021 року залишалася вищою за прогноз, опублікований у жовтневому Інфляційному звіті. Це передусім зумовлювалося посиленням впливу вторинних ефектів від подорожчання енергоносіїв та інших виробничих витрат на широкий спектр товарів та послуг. Крім того, швидке уповільнення інфляції наприкінці року стримувало посилення військової напруги на кордонах із Росією, що негативно вплинуло на очікування населення, бізнесу та інвесторів», - заявили в НБУ.

Якими будуть інфляція, курс та обсяг ЗВР у найближчі роки: прогноз МінекономікиМінекономіки прогнозує на найближчі роки зростання курсу долара та середньої зарплати, зниження інфляції.

Прискорення інфляції у 2021 році було загальносвітовою тенденцією, зумовленою насамперед швидким відновленням економічної активності після коронакризи на тлі порушень ланцюгів постачання, пов'язаних із карантинними обмеженнями.

«Це, зокрема, призвело до подорожчання енергоносіїв, сировини та комплектуючих. Додатковий тиск на ціни також спричиняв посилення заходів боротьби з викидами шкідливих речовин. Відповідні глобальні фактори впливали на прискорення інфляції в Україні», – додали в регуляторі.

У НБУ наголосили, що інфляцію в Україні підживлювали також і внутрішні чинники.

Серед них – стійкий споживчий попит, який підтримує зростання доходів населення та покращення споживчих настроїв, а також збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці.

«Попри це, пік інфляції в Україні було пройдено у вересні 2021 року – з жовтня вона поступово сповільнюється. Зниженню темпів зростання споживчих цін сприяло зміцнення гривні протягом більшої частини року, рекордні врожаї, ослаблення цінового тиску на окремих світових товарних ринках, адміністративні обмеження тарифів на житлово-комунальні послуги для населення та посилення монетарної політики Національного банку», - йдеться у позиції НБУ.

У Нацбанку також уточнили, що після проходження піку восени 2021 року інфляція повернулася в траєкторію зниження, яке відбувається повільніше, ніж очікувалося.

Раніше ми писали, що Світовий банк погіршив прогноз економічного зростання світу на 2022 рік.

Також нагадаємо, міністр економіки пояснила, чому в Україні такий високий рівень інфляції.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: