Сили територіальної оборони: чим займатимуться і як туди потрапити

Читать на русском
В Україні формують Сили територіальної оборони. Вони виконуватимуть завдання поза зоною бойових дій, записатися можуть практично всі.
Слово і діло

В Україні від початку року запрацював закон про основи національного спротиву. Тепер у країні мають сформувати Сили територіальної оборони, які у разі загрози виконуватимуть певні завдання у межах своєї місцевості. Вступити до Сил тероборони можуть не лише українці з військовим бекграундом, а й цивільні. «Слово і діло» розібралося докладніше, для яких завдань потрібен цей рід військ ЗСУ, хто і як може до нього приєднатися.

Що таке територіальна оборона та які її завдання

Територіальна оборона України – система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та у особливий період для протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, у складі Сил територіальної оборони України будуть 25 бригад (одна бригада на регіон), які об'єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район).

Постійна чисельність Сил тероборони у мирний час становитиме 10 тисяч військових, в особливий період – понад 130 тисяч (буде сформовано резерв).

Наказ Міноборони: кому з українок потрібно буде стати на військовий облік та навіщоЖінки багатьох спеціальностей будуть зобов'язані стати на військовий облік. Як, коли і головне навіщо це треба буде робити, розібралося Слово і діло.

Розгортатимуть систему територіальної оборони у кілька етапів. «На першому етапі бригади та батальйони Сил ТрО розгортатимуться за штатом мирного часу. Це відбувається прямо зараз. У кожному батальйоні формується скелет із військовослужбовців ЗСУ. Їхнім завданням є командування, навчання та погодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО та захищатимуть територію, де проживають. За рахунок цих резервістів ТрО кожен батальйон налічуватиме до 600 осіб. Формування резерву ТрО за штатами особливого періоду – другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечено відповідні умови. За тими, хто укладе контракт і служитиме в резерві ТрО, буде закріплено зброю. Вона видаватиметься на час навчань або у разі виникнення певних ситуацій», – розповів Резніков.

Формування підрозділів Сил територіальної оборони планується завершити до 15 лютого 2022 року.

Які завдання у територіальної оборони:

  • вчасно реагувати та вживати заходів щодо оборони та території та захисту його населення до моменту розгортання там військ або сил для ведення бойових дій;

  • участь у посиленні охорони та захисту державного кордону;

  • участь у захисті населення, територій, довкілля та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення військових (бойових) дій;

  • участь у підготовці громадян України до національного спротиву;

  • участь у забезпеченні безпечної роботи органів державної влади, місцевого самоврядування та військового управління;

  • участь в охороні та обороні важливих об'єктів та комунікацій, інших критично важливих об'єктів інфраструктури;

  • забезпечення умов для стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) або їхнього перегрупування;

  • участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспорту та пішоходів біля або в районах НС або ведення військових (бойових) дій;

  • участь у забезпеченні громадської безпеки та порядку у населених пунктах;

  • участь у введенні та здійсненні заходів режиму воєнного стану;

  • участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора;

  • участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та протидію інформаційним операціям агресора.

Тобто, по суті, Сили територіальної оборони – це легка піхота, яка зможе допомагати основному складу ЗСУ в охороні кордону чи об'єктів критичної інфраструктури, зможе чергувати на блокпостах чи охороняти населення. Сили ТрО не братимуть участі у бойових зіткненнях із супротивником, усі їхні завдання – поза районами ведення бойових дій.

Хто зможе вступити до Сил територіальної оборони

Найголовніше: участь у територіальній обороні – абсолютно добровільна. Особливих вимог до учасників тероборони немає, є лише обмеження за віком – від 18 до 60 років.

Основу добровольчих формувань територіальних громад становитимуть громадяни України, які пройшли службу у:

  • збройних силах України;

  • інших військових формуваннях:

  • правоохоронних органах.

Українці, які не проходили військову службу, також можуть увійти до складу формувань територіальних громад після складання присяги добровольця територіальної оборони.

У формування територіальної громади не зарахують громадян: раніше засуджених до позбавлення волі за скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину (крім реабілітованих) або які мають дві та більше судимостей за скоєння умисних злочинів.

Як вступити до Сил тероборони

  • Звернутися до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки з військово-обліковим документом;

  • пройти співбесіду з інструктором та представником підрозділу територіальної оборони;

  • пройти військово-медичну комісію та зібрати документи (копії паспорта, ідентифікаційного коду, характеристики, довідку про склад сім'ї, довідку про несудимість).

Далі формується особиста справа кандидата у територіальному центрі комплектування, вона спрямовується командиру підрозділу територіальної оборони. Він ухвалює рішення про укладання контракту з кандидатом на військову службу у Силах тероборони.

Чи повинні учасники тероборони проходити військові навчання

Бійці територіальної оборони можуть проходити добровільну підготовку у вихідні дні – періодичність залежить від конкретного підрозділу.

Крім того, щорічно можуть викликати на більш тривалі військові збори на полігон, де бійці проходитимуть заняття з вогневої, військово-медичної, тактичної, інженерної підготовки тощо.

До слова, Сили територіальної оборони будуть мати індивідуальну штатну зброю, як звичайні військовослужбовці. Вона зберігатиметься у спеціально обладнаних приміщеннях на території пунктів постійної дислокації. Добровольчі формування при виконанні завдань територіальної оборони мають право застосовувати особисту мисливську зброю.

Які соціальні гарантії є під час служби у теробороні

Основна перевага – служба поряд із домом.

На військових та членів добровольчих формувань територіальних громад поширюються гарантії соціального та правового захисту, передбачені законом «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»:

  • всі військові гарантовано отримуватимуть грошове забезпечення відповідно до штатного розкладу;

  • забезпечуватимуться безкоштовною медичною допомогою у військово-медичних закладах охорони здоров'я;

  • усім військовим зберігатиметься місце роботи, посада та середня зарплата на час зборів та в особливий період.

Нагадаємо, 23 квітня 2021 року набув чинності закон, який передбачає, що без оголошення мобілізації можна призвати на військову службу резервістів. «Слово і діло» розібралося, кого і за яких умов зможуть призвати, а також якою буде відповідальність для «ухилянтів».

17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони про розширення переліку професій, після отримання яких жінки мають стати на військовий облік (список, швидше за все, скоротять). У нашому матеріалі можна прочитати, кому та навіщо це потрібно зробити.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: