В РНБО не виключили участі Білорусі в хакерській атаці на сайти держструктур

Читать на русском
Хакери злочинної групи, яка атакувала українські сайти, вже мають досвід кібератак на Литву, Латвію, Польщу та Україну. Також вони помічені в поширенні російської пропаганди
Сергій ДемедюкГлавком

Масштабна хакерська атака на сайти державних структур України в ніч з 13 на 14 січня може бути справою рук хакерської групи, пов'язаної з розвідувальними службами Білорусі.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Сергій Демедюк, повідомляє Reuters.

За його словами, встановлено, що за хакерську атаку несе відповідальність група злочинців-хакерів, відома, як UNC1151 - угруповання, яке афіліюють зі спецслужбами Білорусі. Сама хакерська атака, найімовірніше, була прикриттям для більш руйнівних дій, які відбувалися поза увагою.

Кібератака на держструктури України: що сталося та хто може стояти за нападомНа сайти держорганів України було скоєно кібератаку. Чи може бути до цього причетна Росія з огляду на те, що на Заході попереджали про такий розвиток подій.

«Атака на сайти була лише прикриттям для більш деструктивних дій, які відбувалися за лаштунками, і наслідки яких ми відчуємо найближчим часом» - припустив він.

Демедюк додав, що хакери злочинної групи мають досвід кібератак на Литву, Латвію, Польщу та Україну. Також вони помічені в поширенні російської пропаганди, яка засуджує присутність НАТО в Європі.

«Шкідливе програмне забезпечення, яке використовується для шифрування деяких урядових серверів, за своїми характеристиками дуже схоже на програмне забезпечення, що використовується групою ATP-29» - повідомив він, нагадавши тим самим про групу хакерів, яка атакувала сервера Національного комітету Демократичної партії перед президентськими виборами 2016 року в США, викравши багато важливих даних.

Кібератака на держсайти: міністр Федоров назвав метуНа сайти держорганів України було скоєно кібератаку. Більшість сайтів уже відновлені та вже працюють стабільно.

Демедюк не виключив, що завдання хакери отримали з Росії, як і ресурси для здійснення атаки. Також він вважає, що злочинці користувалися Google Translate для перекладу на польську мову загроз, які розмістили на сайтах, оскільки переклад вийшов дуже кострубатим і безграмотним.

«Очевидно, що цим примітивним методом їм не вдалося нікого ввести в оману, але все ж це свідчить про те, що нападники грали на польсько-українських відносинах» - резюмував він.

Нагадаємо, в ніч 14 січня хакери атакували низку урядових сайтів, в тому числі МЗС, МОН, Міненерго, ДСНС, «Дію». На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру.

В РНБО відреагували на масову кібератаку на державні органи України і висунули звинувачення Росії. Крім цього, Служба безпеки України веде розслідування щодо причетності російських спецслужб до кібератаки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: