Столтенберг назвав дві країни, які «дуже близькі до НАТО»

Читать на русском
Відразу дві країни можуть розраховувати на швидкий вступ до НАТО, потрібне лише їхнє бажання та згода 30 держав-членів НАТО.
фото АР

Фінляндія та Швеція у разі подання заявки на членство в НАТО зможуть швидко вступити до Альянсу, оскільки ці країни дуже близькі до НАТО у багатьох аспектах.

Про це заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі у четвер, 13 січня, передає Інтерфакс-Україна.

Україна і НАТО: які переваги дасть членство і що вже зроблено для вступу в АльянсЯкі переваги дає членство в НАТО, що Україна вже зробила для вступу в Альянс і що ще потрібно – на відео.

«З багатьох сторін Фінляндія та Швеція дуже близькі до НАТО у всіх аспектах. У цьому контексті цей процес може пройти дуже швидко, якщо вони вирішать подати заявку», - сказав Столтенберг, відповідаючи на питання про те, наскільки швидко ці країни можуть прийняти до Альянсу.

Столтенберг пояснив, що Фінляндія та Швеція є близькими партнерами Альянсу, НАТО та ці країни ведуть спільні навчання та тренування. Крім того, за словами генсека, ці країни відповідають багатьом стандартам альянсу, а Гельсінкі і Стокгольм мають у своєму розпорядженні добре функціонуючі інститути у сфері оборони та безпеки.

При цьому він додав, що гіпотетичний вступ Фінляндії та Швеції все ж таки вимагатиме політичного вирішення як самих країн, так і з боку 30 держав-членів НАТО.

Нагадаємо, ще в грудні Росія зажадала від НАТО та США гарантувати неприєднання України до Альянсу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не піде на компроміс із РФ щодо членства інших країн в Альянсі. Також, за його словами, Росія не має права вето з питання вступу України до НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: