Боррель відвідав Донбас та висловився щодо нарощування російських військ

Читать на русском
У середу, 5 січня, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель відвідав лінію зіткнення на Донбасі. Чиновник відреагував на нарощування Росією військ біля кордонів України.
Фото: twitter.com/JosepBorrellF

У середу, 5 січня, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель відвідав лінію зіткнення на Донбасі. Чиновник відреагував на нарощування Росією військ біля кордонів України.

Про це він повідомив під час спільної пресконференції з головою МЗС України Дмитром Кулебою у Станиці Луганській.

«Зараз конфлікт перебуває на межі. Наразі наростає напруга навіть щодо європейської безпеки. Росія незвичайним способом нарощує війська та зброю вздовж українського кордону», - сказав він.

Боррель зазначив, що під час першої зустрічі президентів США та Росії у Женеві складалося враження, що вони вибудовують лінії комунікації, але зараз світ спостерігає нарощування російських військ, а також висування «гарантій безпеки».

«Ми бачимо зараз не лише незвичайне нарощування військ уздовж українського кордону, але також було представлено дві угоди, в яких Росія каже про безпеку в Європі. Але ми більше не живемо за часів Ялти. Розмежування сфер впливу – це вже не питання 2021-2022 років. Безпека в Європі та безпека в Україні, тому що Україна – це частина Європи, – це те, що насамперед стосується українців та європейців», - сказав Боррель ЗМІ у Луганській області у середу.

За його словами, він перебуває в Україні насамперед, щоб вкотре наголосити на повній підтримці ЄС незалежності, суверенітету, територіальній цілісності України, а також щоб разом працювати над деескалацією конфлікту. Головною метою є зниження напруги довкола України.

«Наша головна мета – зниження напруги. Це має відбуватися як у ході переговорів, так і шляхом твердих заяв щодо підтримки України... Будь-яка військова агресія проти України матиме масштабні наслідки та величезну ціну», - додав він.

Він наголосив, що в ЄС відбувається координація з НАТО та іншими партнерами-однодумцями задля деескалації та повної імплементації Мінських угод. Крім того, Боррель заявив, що немає безпеки у Європі без безпеки України.

«Немає безпеки в Європі без безпеки України. Зрозуміло, що будь-які дискусії щодо європейської безпеки мають включати ЄС та Україну. Будь-які дискусії про Україну мають включати Україну насамперед. Говорити про безпеку в Європі неможливо без консультацій та участі європейців. Тому ми у сильній координації зі США, НАТО та іншими країнами-однодумцями, і це пояснює, окрім бажання висловити нашу підтримку Україні, моя присутність тут сьогодні», - сказав дипломат.

Раніше ми писали, що НАТО готує позачергове засідання через нарощування військ РФ біля України.

Також нагадаємо, Боррель визнав необхідність посилення заходів проти Росії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: