НАЗК перевірить інформацію про незадекларований будинок нардепа Киви в Козині

Читать на русском

Антикорупційне агентство на запит Слово і діло повідомило, що перевірить факти, викладені в журналістському розслідуванні.
Будинок Іллі Кивифото: Bihus.info

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірить факти про проживання народного депутата від фракції «Опозиційна платформа - За життя» Іллі Киви у незадекларованому будинку в Козині під Києвом.

Про це повідомили «Слово і діло» в НАЗК у відповідь на звернення щодо вказаних фактів.

Ілля КиваНародний депутат України

Як відомо, журналісти Bihus.info повідомили, що Державне бюро розслідувань проводило обшук у Киви в будинку під Києвом, який незадекларований. Вказану нерухомість виставляли на продаж на сайті ріелторів за 850 тисяч доларів або ж для оренди за 120 тисяч гривень на місяць. Встановити розташування цього будинку та ідентифікувати його дозволили відеозаписи з обшуків. Відео опублікував колега Киви, нардеп Вадим Рабінович. Там часто можна побачити в кадрі інтер'єр, екстер'єр та прибудинкову територію. Журналісти змогли зіставити відео з оголошеннями про продаж і оренду нерухомості та встановили, що мова йде про триповерховому будинку в Козині біля Києва - у 2020 році його виставили на продаж або ж оренду. Площа будинку - 420 кв. м, в ньому вісім кімнат.

При цьому, хоча і Рабінович і Кива на відео не заперечували, що це саме будинок останнього, витрат на його покупку або оренду в декларації нардепа немає. Ідентифікації будинку також допомогло виявлення біля нього автомобіля марки KIA, який зареєстрований на колишнього помічника Киви.

Після виходу сюжету журналіст «Слово і діло» надіслав звернення до НАЗК, в якому описав вказані факти в розслідуванні і просив агентство врахувати їх під час повної перевірки нардепа Киви, яка вже здійснюється.

«Отже, у разі підтвердження наданої Вами інформації стосовно порушень суб'єктом декларування вимог Закону щодо фінансового контролю у 2020 році, Національним агентством будуть вжиті заходи відповідно до вимог чинного законодавства», – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, раніше Кива повідомив журналістам, що комісія Міністерства освіти позбавила його звання кандидата наук. 16 листопада нардепа позбавили права на нагородну зброю, отриману ним за заслуги на фронті у 2015 році. І того ж дня до нього прийшли з обшуками через стрілянину з автомата – незадовго до цього Ківа на відео розстріляв з автомата портрет Степана Бандери.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: