У Чехії суд пом'якшив вирок прихильнику бойовиків «ДНР»

Читать на русском
Судове рішення свідчить, що немає прямих доказів того, що 27-річний Лукаш Новачек, ремонтник за професією, брав участь безпосередньо в бойових діях
Лукаш Новачекblesk.cz

У Чехії суд прийняв рішення пом'якшити вирок Лукашу Новачеку, громадянину Чехії та прихильнику терористів «ДНР», який був засуджений до 20 років позбавлення волі. Тепер він проведе за гратами тільки шість років.

Про це повідомляє чеський інформаційний портал Blesk.

Судове рішення Апеляційного суду Праги свідчить, що немає прямих доказів того, що 27-річний Новачек, ремонтник за професією, брав участь безпосередньо в бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі. Тому йому змінили кваліфікацію справи з тероризму на участь в організованому злочинному угрупованні та пом'якшили термін до шести років за ґратами. Вирок остаточний.

У розвідці підрахували, скільки російських офіцерів та генералів перебуває в ОРДЛОВ ОРДЛО на постійній основі перебуває 600 до 800 російських офіцерів та генералів. За перебування на Донбасі вони отримують нагороди та підвищення по службі.

Новачек визнав на суді, що в липні 2015 року він поїхав до Росії, а звідти - в окупований Донецьк. Там він опинився в лавах бойовиків, де провів пів року. Сам прихильник бойовиків стверджує, що в український Донецьк нібито поїхав, щоб побачити дівчину, з якою познайомився в Інтернеті. Він стверджував, що не стріляв в українських військових, а працював на кухні та ремонтував зруйновані будівлі. ОРДЛО Новачек покинув у 2016 році, переїхав до Москви, отримав паспорт в посольстві Чехії та повернувся додому.

У Чехії його заарештували. Йому загрожувало понад 26 років в'язниці. Обвинувачі заявили, що Новачек займався розвідкою, охороною і патрулюванням в лавах бойовиків, а також стріляв по українських військових. Основним доказом послужили його фотографії у формі та зі зброєю.

Нагадаємо, 4 січня Шевченківський районний суд Чернівців заочно засудив до 12 років позбавлення волі колишню співробітницю МВС України, яка стала учасницею терористичної організації «ДНР».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: