Бойовик у дворянстві: як терориста Бородая зробили депутатом Держдуми

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Терорист «ДНР» Олександр Бородай став депутатом Державної думи РФ від «Єдиної Росії». Стверджується, що за нього проголосували понад 200 тисяч жителів окупованих територій, які незаконно отримали російські паспорти. Ситуація з Бородаєм показує, що може статися, якщо Росія зможе домогтися виконання Мінських угод за сценарієм, який її влаштовує.

Так званий «Союз добровольців Донбасу» (СДД) днями привітав колишнього ватажка терористичного угруповання «ДНР», громадянина РФ, Олександра Бородая з отриманням мандата депутата Держдуми РФ. Головою СДД Бородай став у 2015 році, а до цього з квітня по серпень 2014 року був «головою ради міністрів ДНР». Це означає, що Олександр Бородай, фактично, очолював угруповання «ДНР» в найгарячіші місяці війни з Україною.

Раніше, за власним же визнанням, Бородай брав участь у незаконному приєднанні Криму до Росії. Новоспечений депутат Держдуми оголошений Службою безпеки України в розшук за підозрою в створенні терористичної групи чи терористичної організації. «Послужний список» Бородая, його участь у кримських подіях й у війні на Донбасі, дає змогу вважати його найлютішим ворогом нашої держави, що не приховує свого бажання знищити Україну.

Олександр Бородай взяв участь у виборах до Держдуми РФ 17-19 вересня за списком «Єдиної Росії» у Ростовській області, посівши 8 місце. Спочатку він не пройшов до російського парламенту, проте після того, як заступник голови донського законодавчого зібрання В'ячеслав Василенко – сьомий номер регіонального списку «Єдиної Росії» відмовився від мандата, то Бородай посів його місце в Держдумі.

Стверджується, що за Бородая проголосували понад 200 тисяч жителів «ДНР» і «ЛНР». Цим людям заздалегідь роздали російські паспорти, щоб вони змогли взяти участь у виборах. А з урахуванням того, що статус цих людей з точки зору міжнародного права вельми сумнівний, оскільки навіть Росія визнає ОРДЛО частиною України, то легітимність Бородая, як депутата Держдуми РФ, також викликає сумніви.

Не можна вірити й цифрі більш ніж у 200 тисяч осіб. За даними російських ЗМІ, жителі «ЛНР» і «ДНР» голосували в прикордонних районах Ростовської області, куди доїхали 50 тисяч осіб (влада РФ спеціально для цього організовувала залізничні та автобусні маршрути). Ще 150 тис. осіб нібито проголосували шляхом електронного голосування.

Українські джерела дають іншу інформацію. За даними омбудсмена Людмили Денисової, 230 тисяч жителів окупованого Донбасу примусово вивозилися в Ростовську область для голосування, а 150 тис. голосували дистанційно.

Але в будь-якому разі виходить, що переважна більшість або навіть всі жителі ОРДЛО, які проголосували на виборах, віддали свої голоси за Олександра Бородая. Дивний збіг, що дає ще одну підставу сумніватися в легітимності його обрання депутатом російського парламенту – та й усього нового складу Держдуми, що бере в свої лави ватажків злочинних організацій.

Але й це ще не все. Факт потрапляння терориста в російський парламент є наочним прикладом того, що станеться, якщо окупована частина Донбасу буде повернута до складу України, згідно з нинішньою редакцією Мінських угод. Після амністії бойовиків, як того вимагає п.5 даного договору, а також конституційної реформи, що надає ОРДЛО широку автономію, і місцевих виборів, вчорашні терористи теж отримають змогу обиратися в український парламент. Чи хочемо ми бачити вчорашніх головорізів, які сито житимуть у Києві за гроші українських платників податків – питання риторичне.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: