Зеленський і Байден провели телефонну розмову: перші підсумки

Читать на русском
Телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом.
Фото 24канал

У неділю, 2 січня, відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським і президентом Сполучених Штатів Джозефом Байденом.

«Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їх союзники та партнери будуть рішуче реагувати, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну», — повідомляє пресслужба Білого дому.

Байден вимагатиме від Путіна негайного відведення російських військ від України – ЗМІУ Білому домі заявили, що присутність великого угруповання російських військ на українських кордонах не сприяє деескалації ситуації

Також лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям з двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності, в НАТО через Раду Росія — НАТО і в ОБСЄ.

«Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів та їхніх союзників і партнерів принципу «нічого про Україну без України». Він висловив підтримку Сполучених Штатів суверенітету і територіальної цілісності України, а також заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі», -інформує Білий дім.

Як відомо, торік 9 грудня президенти України та США теж провели телефонну розмову.

За підсумками якої, глава Офісу президента України Андрій Єрмак розповів, що за словами Байдена, США і партнери готові до потужного санкційного удару по Росії, якщо остання зважиться на агресію проти України.

Також він розповів, що Вашингтон готовий включитися в мирний процес по Донбасу.

Нагадаємо, 7 грудня 2021 року відбулися переговори президентів Росії та США у форматі відеоконференції. Вони тривали понад 2 години. Серед іншого порушувалося питання про можливе вторгнення РФ в Україну.

Пізнше 30 грудня 2021 року відбулася ще одна телефонна розмова президента США Джо Байдена із російським президентом Володимиром Путіним. Вона тривала 50 хвилин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: