У Казахстані силовики масово розстрілюють людей, а влада приховує число убитих – очевидець

Читать на русском
Очевидець каже, що офіційні звіти влади Казахстану про 26 загиблих протестувальників не відображають і десятої частки справжніх втрат населення від дій силовиків
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У казахстанському місті Алмати, в якому ведеться контртерористична операція, силовики розстрілювали людей, ведучи вогонь на поразку, а влада тепер всіляко приховує справжню кількість убитих демонстрантів.

Про це повідомляє проект Радіо Свобода «Сибір.Реалії» з посиланням на очевидця подій, одного з лідерів протестних акцій Мейрхана Абдуманапова.

Абдуманапов каже, що офіційні звіти влади Казахстану про 26 загиблих протестувальників не відображають і десятої частки справжніх втрат населення від дій силовиків. Військові та спецназ розстрілюють всіх підряд, ведучи вогонь на поразку і не вступаючи в переговори. Справжня кількість убитих владою всіляко замовчується.

Протести у Казахстані: до чого може призвести введення військ РФ та БілорусіПротести у Казахстані тривають четвертий день. До чого може призвести введення військ РФ та Білорусі, читайте на «Слово і діло».

«Приблизно о 9 годині ранку 6 січня на площі з'явилися військові вантажівки, машини та кілька бронетранспортерів з кулеметами нагорі. Звідти вийшли солдати й по всьому периметру з автоматами оточили площу. Тоді вісім осіб, найстарших за віком, в тому числі і я, від імені мітингувальників вийшли до них вперед, з білим прапорцем і піднятими вгору руками, щоб провести переговори. Коли ми перейшли загороджувальні щитки, якими вночі самі та огородили табір, в нас почали стріляти. Це були попереджувальні постріли. Але поруч зі мною великий чоловік, років за 50, тобто молодший, ніж я, раптом впав. Куля йому влучила в ліве стегно. Ми до того моменту вже відступили, у бік загородження. Але я не зміг кинути пораненого і повернувся. Насилу я його підняв і доніс до загородження, звідти ми його вже відправили в лікарню» - навів він приклад.

За його словами, ввечері силовики повернулися знову і цього разу відразу ж атакували протестувальників.

«На площі (вже ввечері) з'явилися бронетранспортери з кулеметами. Стріляти вони почали на поразку без попередження. Люди кинулися врозтіч, я побачив, що деякі впали. Я сам бачив Своїми очима сім осіб. Когось поранило в руку, когось в голову. З них двох ми змогли вивезти, поранених, а інших немає. Дві дівчини зовсім молоді та один хлопець, вони вже не подавали ознак життя. Ще один літній, важкий, живий, Я спробував його підняти, але не міг. Поки я його намагався витягнути останнього, кілька куль потрапили зовсім поруч, дивом не зачепивши, і мені довелося залишити його. Під градом куль ми змушені були покинути площу. По дорозі я побачив легкову машину. Там двоє молодих хлопців, один за кермом, другий поруч. Машина заведена, видно, вони намагалися на машині виїхати, але лобове і заднє скло розстріляні, а хлопці мертві вже, без ознак життя» - розповів очевидець.

Нагадаємо, що в Казахстані з 2 січня тривають масові протести. Тоді в Мангістауській області почалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли в масові протести по всій країні.

По всьому Казахстану ввели червоний рівень терористичної загрози. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав стріляти на поразку.

З моменту початку придушення протестів в Казахстані та станом на вечір 7 січня силовики в країні затримали понад чотири тисячі осіб, звинувачених у тероризмі. Найбільше затриманих виявилося в Алмати, де йде контртерористична операція.

7 січня в Алмати на тлі протестів від вогнепального поранення загинула дитина, ще один неповнолітній отримав вогнепальні поранення. Всього офіційні дані свідчать про мінімум 18 загиблих силовиків і 26 убитих демонстрантів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: