В МЗС опрацьовують шляхи евакуації українців із Казахстану

Читать на русском
Міністерство закордонних справ працює над альтернативним способом повернення українців додому, які через скасовані авіарейси не можуть залишити Казахстан.
МЗС України

Міністерство закордонних справ працює над альтернативним способом повернення українців додому, які через скасовані авіарейси не можуть залишити Казахстан.

Про це повідомив прессекретар МЗС Олег Ніколенко.

Відомо, що на тлі протестів в Казахстані, міжнародний аеропорт Алмати призупинив усі цивільні рейси. Летовище використовують лише для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ. 

Наразі українське посольство в Казахстані надає консульську допомогу співгромадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну. Зараз найбільша кількість українців знаходься в Алмати – 116.

«Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує із усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки», – розповідає Ніколенко.

МЗС України взаємодіє із урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити територію Казахстану. За словами прессекретаря МЗС, наразі для українців найбезпечнішим варіантом є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання.

Протести у Казахстані: до чого може призвести введення військ РФ та БілорусіПротести у Казахстані тривають четвертий день. До чого може призвести введення військ РФ та Білорусі, читайте на «Слово і діло».

Також стало відомо, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам пропрацювати альтернативні шляхи виїзду громадян із Казахстану у разі істотних затримок відновлення регулярного авіасполучення. До цієї роботи долучилися усі українські посольства в регіоні.

Нагадаємо, що у Казахстані з 2 січня тривають масові протести. Тоді в Мангістауській області розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли у масові протести по всій країні.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв для боротьби з протестами спочатку залучив спецпризначенців й армію, а потім звернувся за військовою допомогою в ОДКБ.

По всьому Казахстану ввели червоний рівень терористичної загрози. Президент Токаєв наказав стріляти на поразку.

У Казахстані за весь час заворушень під час останніх протестів загинуло 164 особи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: