Катастрофа МАУ: Іран відмовився вести переговори щодо відшкодування збитків

Читать на русском
Іран відмовився вести переговори щодо аварії літака Boeing 737-800 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (рейс PS752) 8 січня 2020 року біля Тегерану.
З відкритих джерел

Іран відмовився вести переговори щодо аварії літака Boeing 737-800 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (рейс PS752) 8 січня 2020 року біля Тегерану.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752, яку було оприлюднено на сайті Міністерства закордонних справ України.

До зазначеної Міжнародної групи входять представники України, Канади, Швеції та Великої Британії. Громадяни цих країн загинули в катастрофі рейсу PS752.

Авіакатастрофа MH17 над Донбасом: як просувається розслідуванняРейс MH17 був збитий над Донецькою областю майже сім років тому. Як просувається розслідування – на інфографіці.

У заяві зазначається, що майже два роки тому поблизу Тегерану іранські військові знищили літак МАУ, запустивши дві ракети класу земля-повітря.

У Міжнародній групі уточнили, що постійно закликали Іран до переговорів щодо повного відшкодування збитків за катастрофу та виконання цією країною міжнародно-правових зобов'язань.

Нещодавно Міжнародна група знову звернулася до Тегерану і запропонувала розпочати переговори до 5 січня 2022 року. Незважаючи на те, що Іран спочатку погодився на співпрацю, згодом країна змінила позицію та не бажає вести переговори щодо відшкодування.

«27 грудня ми отримали однозначну відповідь від Ірану, в якій наголошувалося, що вони не бачать необхідності вести переговори з Міжнародною групою. Незважаючи на те, що Іран спочатку погодився співпрацювати з Міжнародною групою... зараз він змінив свою позицію і категорично виступає проти будь-яких подальших переговорів, пов'язаних із нашою колективною вимогою щодо відшкодування збитків за збиття PS752», — йдеться у заяві.

Автори заяви нагадують, що на Іран покладено міжнародно-правову відповідальність перед державами, які постраждали через аварію літака МАУ. Проте ця країна уникає виконання своїх зобов'язань.

У зв'язку з цим у Міжнародній групі дійшли висновку, що подальші спроби переконати Тегеран приєднатися до переговорів є марними.

«Попри наші зусилля за останні два роки та численні спроби вирішити це питання шляхом переговорів, Міжнародна група визначила, що всі подальші спроби переконати Іран та розпочати переговори марні. Міжнародна група зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання відповідно до норм міжнародного права. Ми висловлюємо єдність у своєму зобов'язанні притягнути Іран до відповідальності за дії та бездіяльність його цивільних та військових посадових осіб, які призвели до незаконного збиття рейсу PS752, та зробимо все, щоб забезпечити повне відшкодування збитків, заподіяних порушенням Іраном норм міжнародного права», — наголошується у заяві.

Нагадаємо, 8 січня 2020 року пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії «МАУ», який мав виконати рейс за маршрутом Тегеран – Київ, був збитий у Тегерані одразу після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів та дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них дев'ять членів екіпажу), 82 громадяни Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, чотири - Афганістану, по три - ФРН та Великобританії.

У травні 2021 року канадський суд визнав терактом збиття літака МАУ під Тегераном.

А правозахисники Human Rights Watch заявили, що Іран переслідував сім'ї жертв збитого літака МАУ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: