У ЄС відреагували на масові акції протесту в Казахстані

Читать на русском
У Євросоюзі запевнили, що уважно стежать за ситуацією в Казахстані та закликали всі сторони уникати насильства та ескалації.
З відкритих джерел

У Євросоюзі запевнили, що уважно стежать за ситуацією в Казахстані та закликали всі сторони уникати насильства та ескалації.

Про це йдеться у заяві представника зовнішньополітичної служби ЄС.

«Ми закликаємо всіх, кого це стосується, діяти відповідально та стримано та утримуватися від дій, які можуть призвести до подальшої ескалації насильства. Визнаючи право на мирні демонстрації, ЄС очікує, що вони залишаться ненасильницькими і уникатимуть будь-якого підбурювання до насильства», - йдеться у заяві.

Старим тут не місце: до чого може призвести газовий бунт у Казахстані і до чого тут УкраїнаАнтиурядові мітинги в Казахстані можуть мати вплив і на ситуацію в Україні, подробиці читайте в матеріалі.

Також Євросоюз закликав владу Казахстану поважати фундаментальне право на мирний протест і пропорційність у застосуванні сили при захисті своїх законних інтересів безпеки та дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань.

«Розраховуємо на те, що Казахстан виконуватиме свої зобов'язання, включаючи свободу преси та доступ до інформації в Інтернеті та офлайн», - зазначено у повідомленні.

Євросоюз також наголошує на лише мирному врегулюванню ситуації за допомогою інклюзивного діалогу з усіма зацікавленими сторонами та повазі до основних прав громадян.

Нагадаємо, у Казахстані тривають протести, у містах штурмують адміністрації. У столиці Казахстану Нур-Султані запровадили надзвичайний стан.

В Алмати мітингувальники увірвалися до будівлі акімату (міської адміністрації), при цьому вибивши вікна та двері. У будівлі спалахнула пожежа. Надворі лунають постріли.

По всій країні через акції протесту відключили інтернет.

Сьогодні мітингувальники увірвалися до будівлі одного з телеканалів.

Президент країни звернувся до народу та пообіцяв «діяти жорстко». Також він заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: