Протести в Казахстані: військова техніка та штурми акіматів – фоторепортаж

Читать на русском

Фото з Казахстану, де третій день відбуваються протести. Жителі вимагають зміни влади. Мітинги, військова техніка і штурми адміністрацій.
Поліція на вулицях Алмати.Reuters

У перші дні січня Казахстан охопили масові протести. Вони розпочалися як акції проти підвищення цін на газ, але швидко перетворилися на мітинги з політичними гаслами.

Як відомо, протести розпочалися 2 січня у місті Жанаозен на заході Казахстану. Там на центральну площу вийшли спочатку сотні, а згодом тисячі місцевих жителів.

Пізніше протести почалися у Західному Казахстані, а з 4 січня демонстрації охопили й інші міста: Алмати, Уральськ, Актобе, Тараз, Шимкент, Кокшетау.

Фото з Казахстану, де третій день відбуваються протести. Жителі вимагають зміни влади. Мітинги, військова техніка і штурми адміністрацій.
Горять машини в Алмати в ніч на 5 січня.RFE/RL GraphlesЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Влада країни відреагувала масовими затриманнями, силовими заходами, інтернет-блокадою та введенням надзвичайного стану.

Також через протести президент Касим-Жомарт Токаєв затвердив указ про термінову відставку всього уряду країни. Але мітинги не припинилися.

Сьогодні, 5 січня, стало відомо, що в Актобе поліція перейшла на бік протестувальників.

А в Алмати мітингувальники увірвалися до будівлі акімату (міської адміністрації),вибивши вікна та двері. У будівлі спалахнула пожежа. Надворі було чути постріли.

ЗМІ пишуть, що в решті міст Казахстану спостерігається схожа ситуація. Люди збираються біля акіматів та вимагають народних виборів акимів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: