Литва виступила за скасування НС на кордоні з Білоруссю

Читать на русском
Президент Литви Гітанас Науседа запропонував скасувати на кордоні з Білоруссю надзвичайний стан. Його запровадили через мігрантів.
фото REUTERS

Президент Литви Гітанас Науседа запропонував скасувати на кордоні з Білоруссю надзвичайний стан, який був запроваджений через міграційну кризу.

Про це повідомляє портал tv3.lt.

Найважчі міграційні кризи у світі за останні рокиТисячі мігрантів перебувають на кордоні Білорусі та Польщі. Аналогічні кризи у світі – на інфографіці.

«Я думаю, що дійсно є сенс розглянути питання про відміну надзвичайного стану в ситуації, в якій ми перебуваємо зараз, оскільки це потужний інструмент, який потрібно використати у певних виняткових обставинах», - зазначив Науседа.

За його словами, «проблему мігрантів зараз вирішено» і НС знову запровадять, якщо ситуація ускладниться.

Зазначимо, у зв'язку із запровадженням надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю сейм заблокував внесення поправок до конституції у зв'язку із прямими виборами цього року. Конституцію не можуть змінити під час НС чи війни.

«Зараз ми могли б переламати цю ситуацію і розпочати роботу щодо зміни конституції, тому що вибори прямих мерів – це відкладене питання...його мають вирішити якнайшвидше», - додав Науседа.

Парламент погодив поправки до конституції у жовтні, але зараз не може проголосувати за їх прийняття.

Нагадаємо, НС на кордоні Литви з Білоруссю через міграційну кризу запровадили 10 листопада. Польща та Латвія також оголосили режим НП на кордоні з Білоруссю.

На свята ситуація на польсько-білоруському кордоні погіршилась.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: