Найважчі міграційні кризи у світі за останні роки

Читать на русском

На кордоні Білорусі з європейськими країнами вже кілька місяців перебувають тисячі мігрантів із країн Африки та Близького Сходу. У листопаді криза загострилася: групи мігрантів намагалися прорвати кордон, Польща та Литва у відповідь запровадили режим надзвичайної ситуації. У нинішній кризі Європа звинувачує Олександра Лукашенка: його режим (за схвалення Кремля) сприяв збільшенню потоку мігрантів, а також «підігріває» ситуацію на кордоні. «Слово і діло» згадало інші міграційні кризи у світі.

У п'ятірку країн, з яких найбільше прибуває мігрантів, регулярно входять Афганістан, Ірак і Сирія. Серед держав, які найбільше приймають мігрантів – США, Німеччина, Канада та Велика Британія.

У 2019 році, за даними ООН, найбільше мігрантів прибуло з Венесуели (93,3 тис.), Афганістану (90,1 тис.), Гондурасу (77,8 тис.), Сирії (71,6 тис.) та Гватемали (56,1 тис.). Прийняла найбільше мігрантів, окрім США, Британії, Німеччини та Канади, також Туреччина.

Минулого року п'ятірка країн, громадяни яких просили притулку, не змінилася. Приймали найбільше мігрантів США, Німеччина, Британія, а також Франція та Іспанія.

Одна з найбільших міграційних криз сталася в Європі у 2015 році. Внаслідок загострення бойових дій у Сирії до південного та східного кордону ЄС ринув потік мігрантів з Близького Сходу, а також Північної Африки та Південної Азії. За рік до Євросоюзу, за різними оцінками, прибули до 1,8 млн осіб. Багато мігрантів намагалися дістатися Європи морем, в результаті майже 3 тисячі потонули.

Випробування Лукою. Колонка Леоніда ШвецяЯкогось складного ребуса лукашенківська авантюра собою не являє. Білоруський диктатор створює обставини, які змусять йти з ним на прямі переговори, тим самим визнаючи його офіційний статус.

Криза посилювалась тим, що держави ЄС тривалий час не могли виробити єдиного підходу до розв'язання проблеми. У результаті на внутрішніх кордонах ЄС довелося відновити контроль. Крім того, за межами Євросоюзу почали створювати табори для біженців, декого депортували до Туреччини.

У 2018 році криза сталася на кордоні США та Мексики. Нелегальні мігранти з Гватемали, Гондурасу, Сальвадору та Мексики тисячами йшли до американського кордону. Тодішній президент Дональд Трамп відправляв для охорони кордону кілька тисяч військових, погрожував навіть назавжди закрити кордон з Мексикою.

Крім того, Трамп видав указ, який забороняв отримувати притулок біженцям, які прибули до країни в обхід процедури. Але Верховний суд США указу не підтримав.

У 2019-2020 роках великий наплив мігрантів із Близького Сходу був біля кордону Туреччини із Євросоюзом. Криза виникла внаслідок загострення ситуації в Сирії. У 2019 році президент Туреччини Ердоган погрожував відкрити свої кордони для більш ніж 3 млн сирійських біженців, якщо Європа визнає операцію в Сирії вторгненням. Торік Ердоган відкрив для біженців кордон із Грецією після того, як у Сирії внаслідок авіаударів загинули мирні жителі. Він звинуватив Євросоюз у тому, що той не допоміг сирійським біженцям переселитися до більш безпечних регіонів.

Нагадаємо, хто керує мігрантами на кордоні з Польщею, можна прочитати у колонці Дениса Поповича.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: