Влада втратила інтерес до розробок української вакцини від коронавірусу – академік НАНУ

Читать на русском
У МОЗ, за словами академіка, заявили, що їм розробки української вакцини не цікаві, а Національний фонд досліджень України відмовився виділяти фінансування. Президент і прем'єр так само втратили інтерес до цієї теми
Андрій СибірнийДумська

В Україні повністю зупинилася розробка української вакцини від коронавірусу, яку створювали співробітники Інституту біології клітин Національної академії наук. Причини дуже прості - відсутність фінансування з бюджету і повна втрата інтересу до розробки з боку влади.

Про це заявив керівник інституту академік Андрій Сибірний, повідомляє «Суспільне».

За словами Сибірного, перший етап випробувань української вакцини на мишах пройшов успішно - у них з'явилися антитіла. Однак далі потрібно було випробовувати вакцину в Польщі, на трансгенних мишах, оскільки Україні таких лабораторій вже не залишилося. А влада гроші на це виділяти відмовилися, так само як і на етап дослідження вакцини на великих тварин - ховрахах і приматах, мотивувавши дорожнечею (потрібно було виділити 300-500 млн євро). У МОЗ взагалі заявили - їм ці розробки не цікаві та не потрібні й даром.

Інтерв’ю глави МОЗ Віктора Ляшка: «Бути вакцинованим – престижно і круто»Глава МОЗ Віктор Ляшко в інтерв'ю Слово і діло розповів, за якої умови почнуть щепити від ковіду дітей, чи не зарано говорити про ревакцинацію і коли призначать нового керівника НСЗУ.

«Не вдалося, тому що Національний фонд досліджень України морочив нам голову пів року, але так і не дозволив переказати гроші в Польщу, хоча ніякої заборони на це немає... Ніхто не готовий це робити. Я розмовляв з МОЗ, вони кажуть: «Ми не будемо це фінансувати. Нехай Фонд цим займається». Це повисло. Був інтерес президента і прем'єра, коли на ринку вакцин було мало. Тепер вакцин повно. Інтересу до них немає» – резюмував Сибірський, додавши, що подальші перспективи розробки вакцини в Україні оцінюються їм вкрай скептично.

Раніше в МОЗ розповіли, коли може з'явитися перша українська вакцина від коронавірусу - за словами глави відомства Віктора Ляшка, в кінці поточного року будуть відомі терміни дедлайну виробництва.

2 листопада стало відомо, що в Польщі приступили до випробувань української вакцини від коронавірусу. Зараз випробування ведуться на лабораторних мишах в Інституті міста Гданськ.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: