У Польщі приступили до тестування української вакцини від коронавірусу

Читать на русском
Зараз дослідження з визначення імуногенності вакцини в Польщі знаходяться на завершальних стадіях. Результат буде через пару тижнів
Ілюстративне фотоnews.un.org

У Польщі приступили до випробувань української вакцини від коронавірусу. Наразі випробування ведуться на лабораторних мишах в інституті міста Гданськ.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Вакцина - дітище інституту біології клітин НАН України у Львові. У 2020 році інститут отримав грант в 10 млн доларів на розробку вакцини. Створити її вдалося на основі білків і дріжджів.

Недоліки у комунікації: чи вдасться змінити ставлення до вакцинаціїПопри наявність вакцини та налагоджений процес щеплень, Україна показує одні з найгірших темпів вакцинації населення. За яких умов українці здатні змінити ставлення до вакцинації ‒ аналізував Олександр Радчук.

«Ця вакцина являє собою білок або кілька білків коронавірусу, в першу чергу білок шипа. Найважливіше, щоб там був рецептор, і ділянку, яким цей вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легенів. Але до того ж ми ще синтезуємо на спеціальних дріжджах, гуманізованих, що модифікують білки, ще інші білки коронавірусу. Ця суміш буде більш ефективно діяти, викликаючи появу антитіл» - розповів глава інституту Андрій Сибірний.

Зараз дослідження з визначення імуногенності вакцини в Польщі знаходяться на завершальних стадіях. Результат буде через пару тижнів, після чого почнеться наступна стадія випробувань - перевірка вакцини на трансгенних мишах, вразливих до людського коронавірусу.

«В Україні немає жодної лабораторії, яка розмножує коронавірус. Інститут у Гданську займається імуногенністю, потім будемо просити колег у Кракові провести експеримент на трансгенних мишах після зараження коронавірусом. Це єдина лабораторія в Польщі, яка розмножує коронавірус» - розповів Сибірний.

Нагадаємо, раніше в Харкові почався монтаж ліній виробництва відразу двох інактивованих вакцин проти грипу і ковіду. Передбачається, що перші вакцини українського виробництва будуть отримані вже у 2022 році. Втім, поки невідомі подробиці про те, чи буде це конкретна вакцина саме українського виробництва, або ж імпортний аналог, який просто буде виготовлятися і продаватися в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: