Скандал із Гогілашвілі: юристи оцінили, чи є підстави для кримінального провадження

Читать на русском
Юристи оцінили, чи були підстави для відкриття кримінальних проваджень щодо інциденту з Олександром Гогілашвілі.
Слово і діло

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом можливого перевищення службових повноважень колишнім заступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі. «Слово і діло» поспілкувалося з юристами та спробувало розібратися, чи були підстави для відкриття кримінальних проваджень.

Інцидент на блокпосту: з чого все почалося

11 грудня у мережі з’явилось відео, на якому заступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі скандалив з правоохоронцями на в'їзді до Донецької області. Причиною стало зупинення авто і прохання показати документи.

На відео силовики, які чергують на блокпосту намагаються пояснити Гогілашвілі, чому його зупинили, та попросили пред'явити документи.

Під час розмови з поліцейськими заступник міністра використовував ненормативну лексику. Гогілашвілі обурювався, що поліцейські не знають, хто він такий і просять показати посвідчення.

Згодом міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що ініціює «дисциплінарне провадження» щодо свого заступника через скандал, який він влаштував.

Монастирський зазначив, що підписав подання уряду, яким пропонує відсторонити Гогілашвілі від займаної посади.

Також на інцидент відреагував президент Володимир Зеленський. Глава держави попросив звільнити заступника очільника МВС.

«На мій погляд, на інцидент за участю заступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі може бути лише одна реакція. Прошу міністра внутрішніх справ та Кабінет міністрів розглянути питання про звільнення заступника очільника МВС. Упевнений, що відповідна заява вже написана самим заступником», – повідомили в ОПУ.

Зрештою, 13 грудня Кабінет міністрів звільнив Гогілашвілі. Сам чиновник пізніше повідомив, що написав заяву та визнав себе винним.

«Так, я винен. Це показовий приклад для всіх, як не треба себе поводити. Мені соромно за свою емоційність та нестриманість, але мені не соромно за роботу, яку ми зробили за більш як 2 роки», – написав він у Facebook.

Трохи згодом голова партії «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що на його думку, щодо ексзаступника міністра внутрішніх справ треба порушити провадження, якщо встановлять факт погроз поліцейським під час інциденту на блокпосту в Донецькій області.

Досудове розслідування ДБР

28 грудня колишній спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що ДБР за ініціативи МФО «Розумна політика» розпочало досудове розслідування за фактом можливого вчинення Олександром Гогілашвілі службового підроблення та можливого перевищення службових повноважень.

Разом із постом Разумков виклав документи, що підтверджують його слова.

Також він зазначив, що Офіс генерального прокурора долучив звернення МФО щодо можливого опору працівникові правоохоронного органу до відповідної кримінальної справи.

Зазначимо, що статтею 366 Кримінального Кодексу за службове підроблення передбачено штраф до 4 250 грн або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За словами правознавця Богдана Бондаренка, зареєстроване кримінальне провадження поки що ні про що не говорить, тим більше, що з моменту реєстрації минуло лише 8 днів.

«Тобто на цьому етапі давати прогнози ще дуже зарано. Справа може нічим і не закінчитися, наприклад, через те, що ДБР не побачить жодного складу злочину в його діях. Треба подивитися, як дії будуть здійснені ДБР і Офісом генпрокурора протягом півроку – чи буде там взагалі якесь розслідування проводитись», – зазначив експерт у коментарі «Слово і діло».

У статті 365 Кримінального кодексу зазначено, що перевищення влади або службових повноважень – це умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які «явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб».

Експерт з конституційного права Олександр Москалюк у коментарі «Слово і діло» пояснив, що існує таке поняття як «малозначність вчиненого» – коли формальні є ознаки, але вони не становлять реальної соціальної небезпеки.

«Згідно зі статтею 11 ККУ, не є кримінальним правопорушенням дія, яка містить ознаки діяння, передбаченого цим кодексом, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не могла заподіяти істотної шкоди», – зазначив він.

На думку юриста, саме такий далі буде розвиток подій – спираючись на статтю 11.

«Говорити про те, що він реально буде притягнутий до кримінальної відповідальності в принципі складно. Судячи з того, що було оприлюднено на відео, це може бути підставою для дисциплінарної відповідальності, наприклад», – вважає юрист.

Нагадаємо, раніше політичний оглядач Леонід Швець писав, про що може свідчити скандал із Гогілашвілі.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: