Виплати тисячі гривень за вакцинацію ніяк не вплинуть на рівень інфляції – Нацбанк

Читать на русском
На думку НБУ, тисяча гривень - не та сума, яка може істотно стимулювати споживчий попит в Україні
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Виплати вакцинованим від коронавірусу українцям у розмірі тисячі гривень ніяк не позначаться на рівні інфляції в Україні.

Про це заявив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю Forbes Ukraine.

Від 570 до 4500 грн: скільки та кому платять за вакцинацію у різних країнахУ яких країнах платять громадянам за вакцинацію та розмір бонусів, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

«Тисяча гривень — не та сума, яка могла б істотно стимулювати споживчий попит. До того ж галузі, на які, як припускає уряд, будуть виділені ці кошти, страждають від недозавантаження. Навряд чи додатковий попит призведе до істотного підвищення цін. Навіть якщо ціни в галузі культури та спорту зростуть на 5-10%, це незначно позначиться на загальному показнику інфляції, оскільки частка цих послуг у споживчому кошику незначна» - пояснив він.

Нацбанк в цілому оцінює вплив програми виплат на українську економіку в обсязі 0,1% - 0,2% ВВП за 12 місяців. Програма передбачає виділення з бюджету 6 млрд грн.

«Однак якщо проєкт призведе до додаткової вакцинації навіть 10% населення, його можна буде вважати дуже ефективним, адже від відсутності локдаунів економіка виграє значно більше, ніж від безпосереднього фіскального стимулу з боку держави» - додав чиновник.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що для українців, які вакцинувалися від коронавірусу двома дозами, введуть заохочення. З 19 грудня вони зможуть отримати тисячу гривень - через додаток «Дія». Для пенсіонерів обіцяють альтернативну можливість отримати гроші за відсутності смартфона.

У четвер, 18 листопада, Рада прийняла за основу законопроєкт, що передбачає виділення тисячі гривень всім вакцинованим громадянам.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: