Вчені розповіли, як мутації COVID-19 впливають на людський імунітет

Читать на русском
Дослідники підкреслюють, що контагіозність цих штамів, швидше за все, переважно виникає з мутацій у шиповидному білку.
фото з відкритих джерел

Штам коронавірусу «Альфа» в результаті еволюції почав виробляти більше «білків-антагоністів», які зводять нанівець роботу вродженої імунної системи людини.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature, з посиланням на сайт Університетського коледжу Лондона, який провів це дослідження спільно з фахівцями з Інституту кількісних біонаук при Каліфорнійському університеті в Сан-Франциско.

Згідно з даними вчених, білки N, Orf6 і Orf9b – дозволяють уникати «датчиків», які знаходяться у клітинах дихальних шляхів людини. Завдяки цим «датчикам» клітини вчасно починають виробляти білки інтерферону у відповідь на проникнення в організм вірусу.

«Це нове відкриття першим виявило еволюцію підвищеної експресії білка-антагоніста в будь-якому вірусі і першим вказує на мутації в SARS-CoV-2, які підвищують контагіозність, але без участі шиповидного білка (вірусу)», – йдеться у заяві.

Через ці зміни «Альфа»-штам ухиляється від імунної відповіді краще, ніж «дикий» (немутувавший) варіант Covid-19, наголошується в релізі.

Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що про нього відомоЗ'явився новий штам ковіду Омікрон. Які симптоми, чи небезпечний та чи ефективні проти нього вакцини – у матеріалі.

Зазначається, що аналогічні мутації були виявлені у штамів «Дельта» та «Омікрон».

«У ході попереднього дослідження команда визначила, що деякі мутації у регуляторних ділянках SARS-CoV-2, виявлені в «Альфі», присутні «Дельті» і «Омікроні», – додають вчені.

Водночас, дослідники підкреслюють, що контагіозність цих штамів, швидше за все, переважно виникає з мутацій у шиповидному білку.

Нагадаємо, що вчені оцінили ризики госпіталізації при захворюванні на омікрон-штам коронавірусу.

Раніше стало відомо, про ще один симптом зараження штамом Омікрон.

Також, вчені описали ризики повторного зараження штамами Омікрон та Дельта.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: