Омікрон-штам менш смертельний, але втричі заразніший за дельта-штам – вчений

Читать на русском
Омікрон має максимально відоме число мутацій - понад п'ятдесят. Це дозволяє йому з успіхом витісняти дельта-штам звідусіль.
Ілюстративне фотоReuters

Новий штам коронавірусу Омікрон має набагато меншу летальність, ніж сумнозвісний дельта-штам. Але водночас він менш вразливий до вакцин і в три рази заразніший за свого попередника.

Про це розповів академік біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України Сергій Комісаренко в ефірі телеканалу «Дом».

Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що про нього відомоЗ'явився новий штам ковіду Омікрон. Які симптоми, чи небезпечний та чи ефективні проти нього вакцини – у матеріалі.

Комісаренко зазначив, що інші мутовані версії коронавірусу практично зникли, оскільки їх усіх замінив дельта-штам - значно більш летальний і заразний. Тепер, своєю чергою, він витісняється штамом Омікрон, який має максимально відоме число мутацій, понад п'ятдесят. Він виявився втричі заразніший за дельта-штам, що і дозволяє йому з успіхом витісняти останній звідусіль.

При цьому, додав він, попри свою заразність, омікрон-штам протікає у хворих людей набагато легше, ніж дельта-штам, а летальність від нього в безліч разів нижче.

Тим часом 21 грудня в США повідомили про перший випадок смерті зараженого штамом коронавірусу Омікрон. У штаті Техас помер громадянин США у віці близько 50 років.

Вночі 18 грудня Центр громадського здоров'я підтвердив перший випадок штаму Омікрон в Україні. Хворий громадянин України прилетів з ОАЕ. Станом на 22 грудня він вже видужав.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: