Як позамежні ціни на газ в Європі позначаться на Україні – коментар глави ОГТСУ

Читать на русском
Макогон пояснив, що подорожчання газу в Європі обов'язково позначиться на українцях, але по-різному - найсильніше проблему відчує промисловість
Ілюстративне фото112 Україна

Різке зростання цін на газ в Європі відіб'ється на Україні в обов'язковому порядку, оскільки на українському газовому ринку ціни прив'язані до світового рівня. Однак вплив подорожчання газу буде різним для простих українців і для промислових підприємств.

Про це розповів директор компанії Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) Сергій Макогон в ефірі телеканалу «Україна 24».

«На домогосподарствах це не відіб'ється, тому що є річні тарифи, які пропонують постачальники. А для промисловості це велика проблема, тому що промисловість фактично купує за європейською ціною, а вона зараз вже більше ніж 2 тисячі доларів» - сказав він.

Енергетична криза у світі: що спричинило та які прогнози розвитку подійНа відео Слово і діло – у чому причина світової енергетичної кризи та як розвиватимуться події.

Проблему Макогон бачить в тому, що Україні недостатньо того газу, який вона видобуває, а значить, країна залежить від імпорту газу і від світових цін на нього.

«Я поки не бачу способу вирішення цієї проблеми, тому що, на жаль, нам недостатньо свого видобутку газу і ми змушені його імпортувати. Ми споживаємо 30 млрд, а самостійно видобуваємо десь 20, тобто 10 млрд нам потрібно імпортувати» - резюмував він.

Нагадаємо, що ціна газу в Європі у вівторок, 21 грудня, перевищила історичний максимум у 2000 доларів за тисячу кубічних метрів.

Раніше голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко назвав умову, за якої компанія не зможе зберегти поточні тарифи на газ для населення.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: