Ціна на газ у 2022 році: чи є шанс втримати тарифи на нинішньому рівні

Читать на русском
Чи є можливість втримати тарифи на газ на нинішньому рівні, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Керівник національної компанії «Нафтогаз Україна» Юрій Вітренко заявив, що держава не зможе довго утримувати тарифи на газ для населення, якщо залишаться нинішні ціни на біржі. За його словами, компанія зберігає ціни за рахунок власних збитків. «Слово і діло» поспілкувалося з директором спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» та спробувало з’ясувати, які шанси на те, що тарифи залишаться незмінними.

Що відбувається на європейському ринку природного газу

Біржові ціни на природний газ в Україні та Європі різко злетіли за минулий тиждень. Ціни підскочили до рекордних значень з початку жовтня.

Наприклад, ще у листопаді газ коштував близько 1 тисячі доларів за тисячу кубометрів. У грудні середня ціна становила близько 1,15 тисячі доларів.

Станом на 14 грудня вартість блакитного палива становила трохи більше 1400 доларів за тисячу кубометрів. Вже на відкритті торгів у понеділок, 20 грудня, ціна на газ значно зросла – до понад 1700 доларів за тисячу кубометрів.

Такий різкий стрибок ціни пов’язують з нещодавньою заявою нової голови Міністерства закордонних справ Німеччини Анналени Бербок.

Вона заявила, що російський газогін «Північний потік – 2» нині не можна вводити в експлуатацію, оскільки цей проєкт порушує норми законодавства Європейського Союзу.

Також серед причин виділяють відмову російського «Газпрому» бронювати потужності польської ділянки магістрального газопроводу Ямал-Європа. Попри заяви Кремля про збільшення постачань газу до ЄС, транзит через Україну не перевищував заброньованих 109 млн кубів на добу.

На думку директора спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, ціни на природний газ зростають через спекуляцію на біржах, європейських газових хабах, «куди допустили, окрім постачальників і споживачів, ще й фінансових спекулянтів».

«Друга причина – хибність цільової моделі газового ринку, яка була запроваджена 10 років тому. Чомусь європейські політики вважали, що ринок Європи буде привабливим для постачальників і з’являться якісь альтернативні Росії постачальники. Але «міфічні» постачальники так і не з’явилися, тому що всі вони пішли на ринки Південно-Східної Азії, де і обсяги більші, і ціни вищі. Тому зараз Європа має те, що має», – наголосив експерт з питань енергетики.

Щодо заяв з боку Німеччини теж не все так очевидно, вважає Рябцев.

«Заяви від Німеччини роблять представники партії «зелених», яка від початку виступала проти будівництва «Північного потоку-2», оскільки переживала за екологію. Після цих заяв не ціни, а котирування спекулянти, звісно, підняли. Це стало інформаційним приводом», – зазначив експерт.

Загалом, за словами Рябцева, на продажі на європейських газових хабах впливає не стільки співвідношення попиту і пропонування, не економічні закони, а заяви, дії, очікування, прогнози тощо.

«Вони не відображають реальної ціни на газ. Європейські політики захоплені лібералізацією енергетичних ринків і думають, що ринок природного газу має поводитись так само, як і ринок електроенергії. Але на ринку природного газу фізично не може бути багато постачальників, як на ринку електричної енергії», – підсумував директор Центру.

Що означають заяви «Нафтогазу» та Кабміну

Населення не купує газ за біржовою ціною. Для побутових споживачів діє встановлений тариф до кінця опалювального сезону.

До кінця квітня 2022 року «Нафтогаз» встановив річний фіксований тариф – 7,96 грн за кубометр.

Наприкінці вересня Кабінет міністрів, органи місцевого самоврядування та НАК «Нафтогаз України» підписали меморандум про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021-2022 років.

Меморандум передбачає, що тарифи на тепло та гарячу воду для населення залишаться на рівні минулого опалювального сезону. Водночас уряд зобов'язався відшкодувати різницю між встановленим та ринковим тарифами на комунальні послуги.

Кілька днів тому голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що ринкова ціна газу вп’ятеро вища, ніж та, яку отримують українці у платіжках. Побутові споживачі платять менше, оскільки «Нафтогаз» штучно стримує тарифи.

За його словами, якщо ціни на газ не зміняться, «Нафтогаз» не зможе довго утримувати нинішні тарифи.

На думку Геннадія Рябцева, такі заяви «Нафтогазу» цілком зрозумілі, тому що «єдиною метою компанії» є отримання прибутку, а продаж газу за заниженими, на думку компанії, цінами, призводить до того, що вона втрачає прибуток.

«Кабінет міністрів, який обіцяв компенсувати різницю в ціні між встановленою для населення і ринковою» ціною, не поспішає цю компенсацію надавати. Тому цілком зрозумілим є бажання у суб’єкта господарюванням «стимулювати» уряд, щоб отримати відповідну компенсацію, особливо враховуючи те, що, скоріше за все, за підсумками року «Нафтогаз» продемонструє збитковість», – вважає експерт.

Він наголосив, що тариф для населення встановлений лише в рамках неофіційної домовленості, закріпленої в меморандумі.

«Але меморандум – це не юридичне зобов’язання або, наприклад, постанова Кабінету міністрів, якою встановлено певний рівень цін (тобто, тарифи справді можна змінити, – ред.)», – зазначив директор Центру.

На його думку, зараз відбувається щось схоже на гру в доброго-поганого поліцейського, у якій саме Вітренко, озвучуючи заяви про потребу підвищення тарифів, виступає у ролі «негативного персонажа», а Шмигаль – у ролі «позитивного».

Тож, Рябцев припускає – якщо все таки тарифи на газ підвищаться, це може спричинити звільнення Юрія Вітренка.

Що ж зрештою буде із тарифами?

Юрій Вітренко заявив, що реальна ціна за кубометр газу – 45 грн, а не 8 грн, за які його продають населенню.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду у Верховній раді наголосив, що до кінця цього опалювального сезону тарифи на комунальні послуги не змінюватимуться.

«Тарифи не зростають, що дуже важливо з огляду на світову енергетичну кризу. До завершення опалювального сезону тарифи на газ, тепло, світло змінюватися не будуть», – зазначив Шмигаль.

Він також наголосив, що зобов'язання, які уряд і місцева влада взяли на себе у межах меморандуму, виконуються.

Раніше у цьому також запевнив президент Володимир Зеленський. Він підкреслив, що наразі є все для того, щоб забезпечити нормальний перебіг опалювального сезону.

«Тарифи будуть нормальні, як ми й говорили. Відключень ніяких масових не буде», – додав президент.

Окрім цього, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк днями заявила, що на її думку, ціни на газ для населення в Україні є дуже низькими.

«На сьогодні тепло в будинках наших громадян є. Тарифи на газ є постійними та невеликими й держава їх на сьогодні може забезпечити», – зазначила вона.

Шуляк наголосила, що в нинішній ситуації з цінами на газ винна, передусім, Росія.

Свій прогноз щодо тарифів озвучив і Національний банк України. Так, НБУ очікує стрімкого зниження цін після закінчення опалювального сезону в Європі навесні 2022 року. Однак, середня ціна за рік буде досить високою — 460 доларів за тисячу кубометрів.

За консенсус-прогнозом, який опублікувало Міністерство економіки України, тарифи на газ підвищать на 20% у 2022 році. Водночас зазначимо, цей прогноз сформовано на основі провідних, на думку відомства, коментарів експертів-аналітиків. Тобто, озвучені цифри не можна сприймати як офіційний прогноз міністерства.

Нагадаємо, Вітренко назвав умову, за якої «Нафтогаз» не зможе зберегти тарифи на газ для українців.

Раніше економіст спрогнозував, що в Україні через ціни на газ можуть серйозно подорожчати багато товарів.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: