Енергетична криза у світі: що спричинило та які прогнози розвитку подій

Читать на русском
На відео Слово і діло – у чому причина світової енергетичної кризи та як розвиватимуться події.
Слово і діло

Українців щороку шокують суми у платіжках за опалення, тоді як політики постійно обіцяють знизити тарифи. Але висока ціна на газ – проблема не лише України: енергетична криза зараз у всьому світі, і розпочалася вона у жовтні 2020 року. Докладніше про це – у відео «Слово і діло».

Газ – це дорого. Що треба знати про енергетичну кризуСлово і діло

Важливим ресурсом для вироблення електроенергії, обігріву житла, приготування їжі, а також для промисловості є газ.

До 2016 року ціну на газ в Україні контролювала держава: населенню та бізнесу його продавали фактично дешевше, ніж закуповували. Торік набув чинності закон про ринок природного газу, і контроль держави над тарифами значно послабився, а для промисловості почала діяти вільна ринкова вартість газу.

З одного боку, реформа вирішила багато проблем. Зокрема, нейтралізувала «чорну дірку» для бюджету, познайомила українців із поняттям «енергоефективність», країна менше залежала від імпорту.

Але з іншого боку, почали зростати тарифи. Ціни для населення та бізнесу тепер залежать від європейського ринку, а той залежить від російського «Газпрому».

Зараз біржові ціни на газ у Європі постійно зростають і вже досягли позначки в тисячу доларів. За рік вартість газу зросла майже вп'ятеро, ціни наближаються до історичного максимуму березня 2017 року, коли блакитне паливо дорожчало на тлі затяжної зими.

Енергетична криза в Європі: як країни ЄС пропонують проводити реформу енергоринкуЯк у Європейському Союзі пропонують реформувати енергетичний ринок, дивіться на інфографіці.

Часто у провокуванні енергетичної кризи звинувачують Росію. Зокрема, нинішня міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок звинуватила РФ у газовому шантажі Європи. Річ у тім, що Росія скоротила обсяги прокачування газу через Україну, і європейські сховища заповнюються дуже повільно. Порівняно з минулим роком відставання становить 22,8 млрд кубометрів газу.

Напівпорожні сховища перед початком зими, звісно, вплинули на ціни. Адже Україна та США попереджали Європейський Союз про те, що Росія використовуватиме газ як зброю, але попередження проігнорували: європейські чиновники були впевнені, що РФ гарантує енергобезпеку.

На думку аналітиків, Росія хоч і впливає на ціну газу, але енергетичну кризу спричинив збіг обставин: тривалі зими останніх років, які суттєво спустошили ПСГ; масовий перехід деяких країн із вугілля на газ; різкий вихід економік різних країн із коронавірусної кризи. А Росія цією ситуацією користується, щоб зняти санкції та сертифікувати газопровід «Північний потік-2».

Але, можливо, цей шанс «вилізе боком» самій Росії, підштовхнувши Європу шукати нових постачальників і швидко переводити економіки на альтернативні джерела енергії. Все-таки альтернативна енергетика вже пройшла перевірку часом і довела свою ефективність: у 2020 році вітер, сонце, гідроенергія та біомаса забезпечили 38% сумарної генерації в ЄС.

Плюс альтернативної енергетики полягає в тому, що її ціна майже не змінюється, і вона не має руйнівного впливу на довкілля.

Енергетична криза 2021 року не обмежується подорожчанням газу – зростає ціна також на вугілля та нафту, зрештою – на електрику та бензин.

Нагадаємо, докладніше про прогноз Нацбанку щодо тарифів на електроенергію, можна дізнатися тут.

На інфографіці – як змінювалися обсяги запасів вугілля на ТЕС та ТЕЦ за останні роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: