В Україні через ціни на газ можуть серйозно подорожчати багато товарів – експерт

Читать на русском
Низькі ціни на газ та опалення для населення будуть дотуватися з державного бюджету. А дотувати підприємства уряд не буде
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні можуть різко подорожчати багато видів товарів, оскільки ціни на газ для промисловості встановлені на дуже високому рівні.

Про це розповів економіст Олег Пендзін в ефірі телеканалу «Україна 24».

За його словами, низькі ціни на газ та опалення для населення будуть дотуватися з державного бюджету. А ось дотувати газ для промислових підприємств ніхто не буде.

«Промисловість отримує газ по 37 грн за куб плюс транспортування. У підсумку ціна газу ляже в ціну товару, вона вже лягає - ми це бачимо. Знаєте, хто сьогодні є основним постачальником тепличних огірків? Росія. А чому? Тому що наші теплиці не витримують конкуренції через те, що дорогий енергоносій. Як наслідок, у нас зараз російські огірки на полицях. Є залізне правило економіки - за все платить кінцевий споживач. Ми заплатимо за зростання ціни газу для промисловості, за дотації, які будуть затримуватися з бюджету, щоб підтримувати низьку ціну на газ» - розповів він.

Нагадаємо, в Україні можуть початися перебої з виробництвом хліба через великі ціни на газ. Вже зараз хлібозаводи знаходяться на межі та просять уряд забезпечити адекватні ціни на паливо, інакше підприємства почнуть зупинятися.

Тим часом 18 грудня Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дозволила українським електростанціям закуповувати газ для виробництва електроенергії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: