АМКУ оштрафував групу компаній, пов'язаних із Roshen

Читать на русском
У вівторок, 21 грудня, АМКУ ухвалив рішення оштрафувати групу компаній Roshen, пов'язаних із колишнім президентом та лідером «Євросодиларності» Петром Порошенком.
З відкритих джерел

У вівторок, 21 грудня, АМКУ ухвалив рішення оштрафувати групу компаній Roshen, пов'язаних із колишнім президентом та лідером «Євросодиларності» Петром Порошенком.

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Штрафи розміром в 283 млн грн були накладені через два порушення законодавства щодо монопольного стану на ринку первинної реалізації патоки крохмальної кукурудзяної та глюкозних сиропів.

Порушення полягали у:

  • необґрунтоване підвищення цін на патоку та сиропи протягом квітня-червня 2018, лютого-березня 2019 та у жовтні 2020;
  • у встановленні протягом 2018-2020 років різних умов для рівнозначних угод із покупцями цього товару без обґрунтованих причин.

Порошенку оголосили про підозру у «вугільній справі»: у яких ще провадженнях фігурує п'ятий президентПетру Порошенку оголосили про підозру у держзраді у справі про закупівлю вугілля. У яких ще провадженнях фігурує п'ятий президент.

За результатами півторарічного розгляду справи АМКУ встановив, що у 2018-2020 роках група компаній у складі «Дніпровського КПК», «Інтеркорну» та «Інтестарч Україна» була єдиним виробником патоки на території України, найбільшим та найпотужнішим учасником ринку з частками: 49% (у 2018 році), 93,86% (у 2019 році) та 79,75% (у 2020 році).

Єдиними конкурентами групи компаній ROSHEN протягом 2018-2020 років були імпортери з порівняно невеликими частками.

Також група є єдиним виробником крохмалю кукурудзяного на території України з частками 74,26% (у 2018 році) та 96,79% (у 2019 році).

«Крім того, з огляду на те, що відповідач має замкнутий цикл виробництва товарів – від вирощування кукурудзи до виробництва кондитерських виробів – за рахунок ефекту масштабу «УК «РОШЕН» міг набувати суттєвих конкурентних переваг», – повідомили в АМКУ.

АМКУ розпочав цю справу у 2020 році і до схвалення рішення вважав, що група Roshen протягом 2018 – 2019 років мала структурні ознаки монопольного (домінуючого) становища на ринку.

У Roshen входить до топ-30 найбільших виробників кондитерських виробів у світі. Включає Київську, Кременчуцьку, дві Вінницькі кондитерські фабрики та Вінницький молочний завод, Бісквітний комплекс у Борисполі (Україна); Клайпедську кондитерську фабрику (Литва) та фабрику Bonbonetti Choco (Угорщина). Виробнича діяльність Липецької фабрики (РФ) припинена з 1 квітня 2017 року.

Корпорація виготовляє близько 320 видів кондитерських виробів. Загальний обсяг виробництва сягає 450 тисяч тонн продукції на рік. Мережа фірмових магазинів Roshen в Україні налічує близько 70 магазинів у різних регіонах країни. Перший відкрився у 2009 році у Києві.

Раніше ми писали, що Порошенко передав частину кондитерського бізнесу синові.

Нагадаємо, 20 грудня Петру Порошенку повідомили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: