Зеленський розповів про формати переговорів щодо Донбасу і роль в них США

Читать на русском
Зеленський заявив, що США не завадить переговорам у Нормандському форматі і підтвердив, що Україна прийняла план по 10 крокам для врегулювання ситуації на Донбасі
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Білий дім не визначився з конкретним форматом участі в переговорах по Донбасу. Але він зацікавлений в участі в таких переговорах.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції в Синьогорі, повідомляє Європейська правда.

Зеленський запевнив, що участь США в переговорах не зашкодить Нормандському формату, за збереження якого активно виступає Франція.

«Є Нормандія, ми зараз залучаємо нового канцлера Німеччини (Олафа Шольца), щоб він був так само зацікавлений в цьому форматі, як Україна, або принаймні так само як Франція... Але окремо від Нормандії є спілкування президента США з президентом РФ, і є спілкування (між Москвою і Вашингтоном) на різних рівнях. Там немає зараз конкретики, але ми зараз працюємо і, може, вийдемо на зустріч двосторонню (Україна-РФ) або тристоронню (Україна-РФ-США)» - розповів Зеленський.

Компроміс чи мир з позиції сили: як змінювалася думка українців щодо розв'язання конфлікту на ДонбасіЗа роки війни на Донбасі менше українців згодні на мир за будь-яку ціну, але більше почали виступати за частковий компроміс.

Він також підтвердив, що Україна прийняла план по 10 крокам для врегулювання ситуації на Донбасі.

«Ми написали чіткий, зрозумілий план по 10 крокам, як виконати Мінські угоди. Це 10 кроків із залученням Нормандії та США, і передали ці кроки президенту Байдену, і російській стороні, і Франції, і Німеччині. Ми готуємо різні пропозиції, щоб нас не дорікали, що ми не хочемо (знайти шлях завершити війну)» - резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 21 грудня глава офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що Україна передала своїм партнерам комплексні ініціативи з 10 кроків, які розблокують мирний процес по Донбасу.

Водночас в США заявили, що зараз Вашингтон не планує приєднуватися до Нормандії, але країна має намір підтримувати цей переговорний процес.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: