Україна не збирається відмовлятися від без'ядерного статусу – Кулеба

Читать на русском
Коментуючи висловлювання посла України в Німеччині, Кулеба заявив, що ці слова були вирвані з контексту
Дмитро Кулебаpmg.ua

Україна не порушувала зобов'язань щодо позбавлення від ядерної зброї, і не виявляє намірів відновлення ядерного статусу попри те, що Росія порушила Будапештський меморандум.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-пресконференції для іноземних ЗМІ.

«Україна відмовилася від ядерної зброї в 1994 році, в обмін на зобов'язання країн-гарантів, включаючи Росію, не здійснювати загрози для нашої територіальної цілісності та суверенітету. Росія порушила це зобов'язання. З усім тим, з 1994 року Україна ніколи не порушувала і не виявляла ніякого наміру порушити взяті на себе зобов'язання і відновити ядерний потенціал», - заявив Кулеба у відповідь на питання китайського журналіста, чи збирається Україна повертати ядерний статус.

Запитання Зеленського №5 про Будапештський меморандум: що отримали країни після відмови від ядерної зброїПісля відмови від ядерної зброї Україна, Білорусь і Казахстан підписали з США, Росією та Великою Британією Будапештський меморандум.

Коментуючи висловлювання посла України в Німеччині, який заявив, що Україні варто задуматися про відновлення ядерного статусу, Кулеба заявив, що ці слова були вирвані з контексту - посол хотів пояснити, що Україна знаходиться в дуже складній ситуації.

«Тим часом ми очікуємо від усіх країн, включаючи Китай, вжити необхідних зусиль, щоб допомогти Україні змусити Росію виконувати власні зобов'язання, які Росія взяла на себе в 1994 році щодо безпеки України», - додав Кулеба.

Нагадаємо, на тлі загострення агресії Росії посол України Андрій Мельник закликав Німеччину надати більшу підтримку Україні, зокрема, в контексті швидкого приєднання країни до НАТО. Серед іншого, посол заявив, що Україні варто задуматися про повернення до статусу ядерної держави.

Президент України Володимир Зеленський 1 лютого заявив, що повернути Україні ядерний статус буде неправильним.

«Слово і Діло» раніше дізнавалося думку експерта - чи може Україна відновити ядерний потенціал.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: