Екскерівник Офісу президента передрік енергетичну кризу в Україні

Читать на русском
Брак вугілля, брак електроенергії - все це може загнати взимку Україну в обійми енергетичної кризи з усіма його атрибутами - відключеннями, відсутністю тепла і світла
Андрій БогданСвобода слова Савіка Шустера

Україна стоїть на порозі енергетичної кризи. вугілля катастрофічно не вистачає, влада намагається ввести в дію всі наявні енергоблоки АЕС, щоб ліквідувати нестачу електроенергії, а якщо вдарять морози - не уникнути відключень опалення.

Про це заявив колишній глава Офісу президента України Андрій Богдан в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Як змінювалися обсяги запасів вугілля на українських ТЕС та ТЕЦЯк змінювалися обсяги запасів вугілля на ТЕС та ТЕЦ протягом останніх років, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Богдан нагадав, що Україна споживає енергії значно більше, ніж виробляє. Тому зараз влада працює над тим, щоб в Україні були запущені всі 15 блоків АЕС, які знаходяться в робочому стані. Їх планують запустити в лютому, але що з цього вийде - не відомо.

«За історію України ніколи такої кількості атомних електричних блоків не працювало. Максимум працювало 13, а один був на ремонті, ще один – в резерві... Це за тим, що вивчала інженерна думка, коли будувала ці атомні енергетичні блоки. Ніколи не працювало 15 блоків. І до яких наслідків це призведе ми не знаємо» - сказав він.

Вітренко спрогнозував ситуацію в енергетиці у разі тривалих сильних морозівГазу в країні більш-менш вистачає, запаси ПСГ є, а ось ситуація з вугіллям досить критична - але, на думку Вітренко, все можна вирішити

Богдан також підкреслив, що сьогодні в Україні критично низькі запаси вугілля для роботи ТЕС, багатьом теплоелектростанціям не вистачає палива. Все, що видобувається в Україні, відразу витрачається. А якщо вдарять морози до -15 градусів, то витрата вугілля зросте з сьогоднішніх 60 тис. тонн на добу мінімум у два рази.

«Якщо будуть морози, то у нас нічим просто опалювати» - підсумував він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що СБУ попередила уряд України про критично низькі вугільні запаси на українських ТЕЦ і ТЕС - вони менше необхідних приблизно в п'ять разів, що може призвести до проблем з опаленням в деяких регіонах.

Через складну ситуацію в енергетиці з ініціативи Офісу президента в Україні готуються створити координаційний енергетичний штаб.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: