Вітренко спрогнозував ситуацію в енергетиці у разі тривалих сильних морозів

Читать на русском
Газу в країні більш-менш вистачає, запаси ПСГ є, а ось ситуація з вугіллям досить критична - але, на думку Вітренко, все можна вирішити
Юрій Вітренкоnaftogaz.com

Якщо в Україні взимку хоча б пару тижнів триватимуть сильні морози по 15 і більше градусів, то енергетичну систему України чекають серйозні проблеми. При цьому якщо газу більш-менш вистачає, то з вугіллям в Україні критична ситуація.

Про це заявив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі «Право на владу».

Як змінювалися обсяги запасів вугілля на українських ТЕС та ТЕЦЯк змінювалися обсяги запасів вугілля на ТЕС та ТЕЦ протягом останніх років, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

«Якщо в лютому будуть два тижні в Україні морози по 15 градусів, то дійсно будуть проблеми. Але вони були такі ж і три роки тому, і десять років тому. Тому що немає таких енергетичних систем у світі, які б проєктували для того, щоб не було ніяких проблем, попри температуру. Для цього потрібні нереальні запаси газу, сховища, необмежені з добовою потужністю відбору. Це занадто дорого. Навіть найбагатші країни світу не можуть дозволити собі такої розкоші» - зазначив він.

Вітренко додав, що станом на сьогодні в підземних газосховищах України запаси газу більше звичайного.

«Ми прогнозуємо, наприклад, на 1 січня на 3% більше запаси газу, ніж середні запаси газу, скажімо у 2015 або 2019 роках. Зараз нормальні запаси газу. Вугілля - критично малі запаси, менше, ніж зазвичай, але з іншого боку зараз йде багато вугілля», - сказав він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що СБУ попередила уряд України про критично низькі вугільні запаси на українських ТЕЦ і ТЕС - вони менше необхідних приблизно в п'ять разів, що може призвести до проблем з опаленням в деяких регіонах.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: