СБУ попередила уряд про критичне становище з вугіллям для теплоенергетики – ЗМІ

Читать на русском
Ситуація може призвести до того, що цілі регіони залишаться без опалення, що спровокує зростання соціальної напруженості серед українців і дискредитує владу
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Вугільні запаси на українських ТЕЦ і ТЕС менше за необхідні приблизно в п'ять разів. Таким чином, з запасами необхідного вугілля на підприємствах теплоенергетики склалася критична ситуація, яка надалі загрожує зупинкою цих підприємств.

Про це повідомляє ZN.ua 16 грудня з посиланням на звіт СБУ щодо контррозвідувального забезпечення об'єктів критичної інфраструктури в електроенергетичній сфері. Видання отримало цей документ від власного анонімного джерела в уряді.

«Одним з негативних явищ під час проходження осінньо-зимового періоду (ОЗП) 2021-2022 є невжиття належних заходів щодо накопичення вугілля на складах ТЕС/ТЕЦ. Зокрема, станом на 01.12.2021 на складах знаходиться 486,2 тис.тонн вугілля при плановому накопиченні 2632,7 тис. тонн (відхилення – 2146,5 тис. тонн), що своєю чергою свідчить про критичний запас зазначеного палива» - сказано у звіті.

Як змінювалися обсяги запасів вугілля на українських ТЕС та ТЕЦЯк змінювалися обсяги запасів вугілля на ТЕС та ТЕЦ протягом останніх років, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

Найбільш серйозна ситуація на наступних об'єктах:

  • Слов'янська ТЕС: запаси вугілля в 50 разів нижче норми та потреб.
  • Луганська ТЕС: запаси вугілля в чотири рази нижче норми та потреб.
  • Чернігівська ТЕЦ: запаси вугілля в п'ять разів нижче норми та потреб.
  • Дарницька ТЕЦ: запаси вугілля відсутні.

Таким чином, наголошується у звіті, ситуація може призвести до того, що цілі регіони залишаться без опалення, що спровокує зростання соціальної напруженості серед українців і дискредитує владу.

Нагадаємо, раніше в офісі президента запевнили, що в грудні 2021 року Україна отримає з-за кордону шість судів, на яких буде імпортоване вугілля. Це дозволить наростити запаси вугілля для теплоелектростанцій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: