Захід не буде відключати Росію від SWIFT: експерт розповів, чому

Читать на русском
Є кілька причин, за якими Росію, попри всі загрози з боку західних країн, не будуть відключати від SWIFT
Ілюстративне фотоReuters

Західні держави не відключатимуть Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT. Перше - у неї давно є своя платіжна система, друге-відключення Росії відправить її прямо в обійми Китаю, а Заходу це не потрібно.

Про це заявив політичний експерт Геннадій Дубов в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Іран живе без SWIFT вже скільки років? Іран сьогодні торгує тільки з Китаєм. Хочуть, щоб західний світ просто посунув Росію в Китай? Так вони прямо декларують, що, навпаки, їхня політика стримування Китаю сьогодні ґрунтується, зокрема, на пошуку компромісів з Росією. Тому якщо подивитися через цю призму, то вийде зовсім інакше» - пояснив він.

Можливе вторгнення РФ в Україну: як Захід готовий відповісти на російську агресіюЧим Україні зможуть допомогти США, країни-члени ЄС та інші союзники у разі повномасштабного вторгнення Росії.

Експерт додав, що система SWIFT - це могутня і, перш за все, суто приватна організація. Тому змусити її щось зробити з волі Європейського Союзу або США практично неможливо.

«Там приватний капітал. Як ЄС (як конфедеративний орган), уряд США в принципі можуть змусити приватну компанію свою систему де-небудь від'єднати? Навіть формально це неможливо. Якби хотіли дійсно налякати, вони б чітко розкладали конкретно, що раз, два, три, SWIFT, ембарго і щось ще» - зазначив він.

Нагадаємо, раніше американське видання Bloomberg повідомило, що в Європі вже не так критично налаштовані стосовно Росії. Головний страх європейців полягає в можливому відключенні РФ від платіжної системи SWIFT - це може завдати удару по тих ринках, де обертаються поставки з Росії, в тому числі світовому ринку енергоносіїв.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: