Єдності немає: чому Євросоюз вважає відключення Росії від SWIFT проблематичним – Bloomberg

Читать на русском
Єдності з питання санкцій серед європейських країн немає; так, балтійські країни та Польща побоюються нападу Москви, а багато інших західних країн не особливо бояться російської агресії
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У Європі вже не так критично налаштовані стосовно Росії. Головний страх європейців полягає в можливому відключенні РФ від платіжної системи SWIFT - це може завдати удару по тих ринках, де обертаються поставки з Росії, в тому числі світовому ринку енергоносіїв.

Про це повідомляє американське видання Bloomberg.

Європа також побоюється, що Росія може припинити експорт газу в західні країни. Зараз Євросоюз та інші країни Заходу в сумі на 40% залежать від Росії в питанні газу - саме такий обсяг палива, який поставляється туди з РФ. Наклавшись на зупинку ПП-2 і відключення Росії від SWIFT, це може змусити Енергоринок серйозно похитнутися.

Санкції замість ескалації: про що домовилися Путін і БайденПереговори Байдена та Путіна мали знизити напруженість на східному кордоні та ризик ескалації. Владислав Фарапонов вважає, що на це є шанси.

Дипломат з лав ЄС на умовах анонімності повідомив виданню, що лідери ЄС домовилися попередити РФ про наслідки агресії проти України. Але єдності з цього питання серед європейських країн немає; так, балтійські країни та Польща ставляться до Росії вороже, відчуваючи загрозу від Путіна, а більш західні країни налаштовані більш оптимістично. Таким чином, спільної позиції у 27 країн-членів Євросоюзу фактично немає - тому лідери домовилися діяти в залежності від того, що зробить Росія.

Нагадаємо, 16 грудня у Європарламенті прийняли резолюцію щодо ситуації на кордонах України. У документі країни ЄС закликали підготуватися до введення суворих санкцій проти Росії в разі ескалації.

Раніше високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз у ситуації із загрозою вторгнення Російської Федерації прийме сторону України, навіть у найгіршому випадку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: