Євросоюз запровадив санкції проти приватної військової компанії «Вагнера»

Читать на русском
Сьогодні Євросоюз запровадив санкції проти російської приватної військової компанії Вагнера, куди потрапили три компанії та вісім осіб, пов'язаних із ПВК.
фото Courtesy Photo

Сьогодні Євросоюз запровадив санкції проти російської приватної військової компанії «Вагнера». До списку потрапили три компанії та вісім осіб, пов'язаних із ПВК.

Про це сьогодні інформує пресслужба ЄС.

Розслідування Bellingcat щодо «Вагнергейту»: короткоРозслідування Вагнергейта опублікувала організація Bellingcat. Що з нього відомо – у матеріалі.

До списку санкцій потрапили:

  • Дмитро Уткін – колишній офіцер російської військової розвідки (ГРУ), є засновником ПВК «Вагнера». Він відповідає за координацію та планування операцій із розгортання найманців групи «Вагнер» в Україні.

  • Денис Харитонов – заступник регіонального керівника Астраханського відділення Спілки добровольців Донбасу, член Думи Астраханської області та ПВК «Вагнера». Воював на Донбасі у складі сепаратистського батальйону «Степ», де командував переносним взводом переносного зенітно-ракетного комплексу.

  • Сергій Щербаков – позаштатний співробітник ГРУ та найманець ПВК «Вагнера». Воював на Донбасі на боці проросійських сепаратистських сил у складі переносного зенітно-ракетного комплексу у складі батальйону «Степ», який збив український вертоліт та два літаки Су-25 на Донбасі.

  • Андрій Трощев – начальник штабу групи «Вагнер», яка діє в Сирії, навчає та спрямовує сирійські сили.

  • Андрій Богатов – керівник 4-ї штурмової та розвідувальної роти з групи «Вагнера», яка діє в Сирії та навчає та керує сирійськими військами.

  • Станіслав Дичко – колишній співробітник ставропольської міліції, є найманцем групи «Вагнера».

  • Валерій Захаров – колишній співробітник ФСБ, є радником з питань безпеки президента Центрально-Африканської Республіки (ЦАР). Він є ключовою фігурою у командній структурі групи «Вагнера».

Олександр Кузнєцов, який входить до командного складу «Вагнера».

Крім того, санкції були впроваджені проти трьох російських компаній, пов'язаних із ПВК «Вагнера», а саме:

  • ТОВ «Велада» – приватна компанія, яка займається нафтогазовим сектором у Сирії. У грудні 2019 року сирійський парламент схвалив контракт, який надає компанії право на розробку нафти і газу в Сирії, у тому числі на нафтових родовищах у контрольованих режимом районах на північному сході Сирії та газовому родовищі на північ від Дамаску. Таким чином, компанія отримує вигоду та підтримує сирійський режим.

  • ТОВ «Меркурій» - приватна компанія, що працює у нафтовому та газовому секторі в Сирії. У грудні 2019 року сирійський парламент схвалив контракт, який надає компанії право на розробку нафти і газу в Сирії, у тому числі на нафтових родовищах у контрольованих режимом районах на північному сході Сирії та газовому родовищі на північ від Дамаску.

  • ТОВ «Євро Поліс» - приватна компанія, пов'язана з ПВК «Вагнера» у Сирії, що займається гірничодобувною, нафтовою та газовою промисловістю.

Раніше ми писали, що посли країн Європейського Союзу затвердили санкції проти членів російської приватної військової компанії «Вагнера».

Також нагадаємо, 17 листопада Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat опублікувала розслідування щодо «вагнергейту». Зокрема, у матеріалі йдеться про те, що керівник ОПУ Андрій Єрмак пропонував відкласти спецоперацію на тиждень у зв'язку з досягненням домовленостей щодо припинення вогню на сході України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: