Пенсії в Україні: кому і на скільки підвищать виплати з 1 грудня

Читать на русском

В Україні з 1 грудня зросте прожитковий мінімум, а це означає, що на пенсіонерів чекає черговий етап підвищення виплат. Пенсії буде перераховано автоматично – нікуди звертатися для цього не потрібно. Кому і на скільки підвищать виплати у грудні, розібралося «Слово і діло».

Мінімальна пенсія в Україні з 1 грудня становитиме 1 тис. 934 грн, максимальна – 19 тис. 340 грн.

Розмір мінімальної пенсії за віком для громадян віком від 65 років (стаж роботи для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років) становитиме 2,6 тис. грн.

Зросте також розмір пенсії у зв'язку із втратою годувальника: на одного утриманця – 1 тис. 934 грн, на двох – 2 тис. 320,8 грн, на трьох і більше – 2 тис. 901 грн.

Мінімальна пенсія для учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції гідності становитиме 4 тис. 61,4 грн.

Збільшиться також пенсія і для осіб з інвалідністю внаслідок війни: І групи – до 12 тис. 571 грн, ІІ групи – до 10 тис. 153,5 грн, ІІІ групи – до 9 тис. 962,4 грн. Підвищення, відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соцзахисту» становитиме 967 грн, 773,6 грн та 580,2 грн для першої, другої та третьої групи відповідно.

Соціальна допомога на догляд за особами з інвалідністю внаслідок війни становитиме 1 тис. 934 грн та 967 грн для першої групи підгруп А та Б. Для другої та третьої груп – 483,5 грн та 290,1 грн відповідно.

Крім того, з 1 грудня збільшиться розмір виплат повнолітнім в'язням, які є жертвами нацистських переслідувань.

Нагадаємо, у вересні у першому читанні було ухвалено урядовий законопроєкт про вдосконалення пенсійного законодавства. «Слово і діло» писало про те, як пропонують проводити щорічну індексацію пенсій.

На інфографіці можна подивитися, скільки в Україні пенсіонерів та як змінювалась їхня кількість.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: