У МОЗ повідомили, куди звертатися у разі звільнення чи хвороби сімейного лікаря

Читать на русском
Якщо лікаря немає на робочому місці за іншими непередбаченими обставинами, то медустанова повідомляє про це в перший же день.

У Нацслужбі здоров'я України (НСЗУ) розповіли, як діяти в тому випадку, якщо сімейний лікар, із яким у пацієнта підписана декларація захворів, пішов у відпустку або й зовсім звільнився.

За інформацією НСЗУ в Telegram, якщо сімейний лікар захворів, то медична установа обов'язково має призначити йому заміну. Про таку заміну зазвичай інформують пацієнтів наступними способами:

  • оголошенням у самій медустанові;
  • на веб-сайті установи;
  • на сторінці у соцмережі;
  • телефоном для пацієнтів, які були записані до лікаря.

Обіцянка на всі часи: хто та коли обіцяв запровадити страхову медицинуМедичне страхування українцям обіцяли Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович та ще десяток політиків та партій.

Якщо лікаря немає на робочому місці за іншими непередбаченими обставинами, то медустанова повідомляє про це в перший же день.

Якщо ж відсутність лікаря запланована (відпустка, відрядження, планове лікування), то пацієнтів про це мають поінформувати не пізніше як за один тиждень.

Якщо пацієнтові раптово знадобилося звернутися до сімейного лікаря, а він перебуває на лікарняному, слід дізнатися, хто його зараз заміняє.

«Майже у кожній поліклініці та амбулаторії є черговий лікар, який приймає пацієнтів», - зазначили у НСЗУ.

Якщо пацієнт уклав декларацію з сімейним лікарем, який деякий час після цього звільнився, то пропонують укласти декларацію з іншим фахівцем у медустанові, на власний вибір.

Також можна укласти декларацію в іншому медичному закладі – пацієнт має таке право. Обрати лікаря можна на сайті НСЗУ.

Центри первинної медичної допомоги також зобов'язані інформувати пацієнтів про звільнення лікарів, з якими підписані декларації. Зазвичай така інформація розміщена у медзакладах, на сайті закладу або на сторінці закладу у соціальних мережах. Пацієнта можуть повідомити й особисто – телефоном або ж іншим способом, який раніше він обрав. У медзакладі мають протягом одного місяця після звільнення повідомити пацієнта про те, що у нього закінчується термін укладеної декларації через звільнення сімейного лікаря.

Що потрібно для укладання декларації з новим сімейним лікарем:

  • отримати згоду лікаря після візиту до нього;
  • надати всі необхідні документи,
  • підписати декларацію.

Раніше у МОЗ пояснили, як постковідний синдром впливає на психологічне здоров'я.

Також нагадаємо, у МОЗ розповіли, скільки дітей зробили щеплення від коронавірусу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: