Суд відмовився штрафувати свідка у справі Павлоградського хімзаводу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовив у задоволенні клопотання детектива НАБУ про накладення грошового стягнення на свідка.

Вищий антикорупційний суд не наклав грошове стягнення на свідка у кримінальному провадженні про понад 43 млн грн збитків державного «Павлоградського хімічного заводу».

Таке рішення 2 листопада ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Детектив у клопотанні зазначав, що він намагався викликати на допит свідка, який отримав на свій банківський рахунок 150 753 грн та 120 773 грн з картки іншої особи, яка ці гроші одержала від ТОВ «Укспецхім» у вигляді поворотної фінансової допомоги. НАБУ намагалося викликати її на допит, але вона повідомила, що перебуває в окупованому Донецьку і згодом повернеться до Києва. Пізніше вона відмовилася брати слухавку та не відповідала на смс, хоча й прочитувала повідомлення в месенджерах, у тому числі повістку про виклик на 8 жовтня.

Сама свідок заперечувала проти задоволення клопотання і повідомляла, що виїздила до Донецьку і не змогла з'явитися на допит. Тож суддя відмовилася штрафувати свідка.

Раніше ВАКС визначив Шиману 10,11 млн грн застави як запобіжний захід. Також на нього поклали деякі обов'язки.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили керівнику ПХЗ про підозру у зловживанні службовим становищем. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: