На Донбасі у СІЗО сепаратисти незаконно утримують 30 жінок – Денісова

Читать на русском
На Донбасі в СІЗО та в'язницях бойовики незаконно утримують 30 жінок, які зазнають тортур, повідомила Денісова.
З відкритих джерел

На Донбасі в СІЗО та в'язницях бойовики незаконно утримують 30 жінок, які зазнають тортур.

Про це поінформувала сьогодні омбудсмен Людмила Денісова у Telegram.

«Наразі у в'язницях та СІЗО на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини незаконно утримують 30 жінок, котрі зазнають тортур та неналежного поводження. П'ятеро з них потребують невідкладної медичної допомоги через проблеми зі здоров'ям. Наголошую на необхідності тиску на країну-окупанта Росію для дотримання прав незаконно ув'язнених громадян України та негайного їхнього звільнення», - написала Денісова.

Переслідування кримських татар: скільки політв’язнів з’явилося за період окупаціїСкільки політв’язнів з’явилося за період окупації в Криму та якими були найгучніші переслідування кримських татар, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Наприклад, вчителька фізики Наталія Шило півроку незаконно утримується у полоні на території тимчасово непідконтрольної Донецької області. Її підозрюють у нібито «шпигунстві на користь України». Жінку затримали в окупованій Горлівці 5 червня 2021 року - вона приїхала туди з Києва відвідати літню матір. Лише через 30 днів після затримання її рідним дозволили передати їй одяг та продукти. Наразі вона знаходиться у СІЗО-5 у Донецьку.

Наталія Шило – корінна мешканка Горлівки. Від початку окупації жінка переїхала до Харкова, де працювала у школі та стала лауреатом міського конкурсу Вчитель року – 2018 у номінації Фізика. Згодом Наталя переїхала до Києва.

Денісова звернулася до голови місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Флоранс Жіллетт із проханням відвідати СІЗО-5 Донецька з метою перевірки дотримання прав Шило та інших утримуваних осіб.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський очікує від ТКГ погодження «новорічного» перемир'я.

Також нагадаємо, у Росії український політв'язень оголосив голодування.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: