Подкаст «Словом» за 1 грудня: ресурсний законопроєкт, перепис населення та республіка на Карибах

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 1 грудня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Про перепис населення України за участю технологічного гіганта з США. Про те, в яких містах і з яких причин останнім часом відбувалися обшуки у місцевої влади. Та про проголошення нової республіки на одному з островів у Карибському басейні. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Ресурсний законопроєкт №5600

Верховна рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу (так званий «антиахметівський» чи «ресурсний», №5600). Він, зокрема, передбачає підвищення ставок на алкоголь та ставки екологічного податку, запровадження нової системи оподаткування сільгоспвиробників, збільшення розміру ренти на видобування залізної руди.

Законопроєкт у другому читанні підтримали 255 народних депутатів, 69 голосували проти, 23 – утрималися, 23 – не голосували.

Фракція «Слуга народу» дала 210 голосів «за», один депутат був «проти» (Михайло Крячко), 10 – утрималися, 11 – не голосували та 11 – були відсутні.

Монобільшості допомогли голосами групи «За майбутнє» та «Довіра». Крім того, 6 голосів «за» було від позафракційних нардепів.

В «Опозиційній платформі – За життя» 17 депутатів голосували «проти», 2 – утрималися, 7 – не голосували, 18 – були відсутні.

«Європейська солідарність» практично повним складом голосувала проти законопроєкту.

У «Батьківщині» два нардепи підтримали «ресурсний» законопроєкт, 15 були «проти», 2 – не голосували та 6 – були відсутні.

У «Голосі» 6 депутатів були «проти», 6 – утрималися, 1 – не голосував та 7 – на момент голосування були відсутні.

Про те, як фракції та групи голосували за так званий «ресурсний» законопроєкт - читайте докладніше у нашому аналітичному матеріалі.

Нагадаємо, законопроєкт №5600 про зміни до Податкового кодексу Рада ухвалила у першому читанні ще 1 липня. Його підтримали тоді 264 депутати.

До другого читання до «ресурсного» законопроєкту подали понад 11 тисяч поправок. Комітет ВР врахував 8 важливих змін та рекомендував ухвалити закон у цілому.

Законопроєкт двічі знімали з порядку денного Верховної ради. І «Слово і діло» розбиралося з експертами в причинах.

У чому полягає податкова реформа, запропонована Мінфіном і які податки зростуть в Україні в результаті - дивіться на нашій інфографіці на сайті.

Перепис населення України - відтепер за участі Apple

Україна стане другою країною у світі, яка проведе перепис населення у співпраці з американською компанією Apple. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Twitter у вівторок, 30 листопада.

«Пишаюся тим, що Україна стане другою країною у світі, яка проведе перепис населення у співпраці з Apple. Сьогодні підписано важливий Меморандум про взаєморозуміння між Мінцифрою та цим технологічним гігантом. Цифровізація є безперечним пріоритетом для нашої держави» - йдеться у повідомленні президента.

Відомо, що Зеленський під час робочого візиту до США зустрівся із генеральним директором Apple Тімом Куком. Зокрема, йшлося про проєкт перепису населення, який компанія Apple успішно втілила в США, та можливість співпраці при реалізації аналогічного завдання в Україні.

Нагадаємо, уряд затвердив термін проведення Всеукраїнського перепису населення. Він пройде у 2023 році. Повідомлялося, що перепис проведуть через Інтернет. Кабмін пропонує проводити перепис населення раз на 10 років.

Обшуки у міської влади: кого «трусили» правоохоронці

У Київській міській адміністрації та комунальних підприємствах від травня тривають обшуки. Столичний мер Віталій Кличко називає їх політично вмотивованими та пов'язує з бажанням Банкової позбавити його посади керівника КМДА. Правоохоронці проводили слідчі дії у Департаменті соцполітики, містобудування та архітектури КМДА, Департаменті земельних ресурсів, КП «Спецжитлофонд», «Київзеленбуді», «Київавтодорі», «Київпастрансі» та на інших підприємствах. Обшуки проводили в рамках кримінальних проваджень щодо заволодіння бюджетними коштами, ухилення від сплати податків та зловживання службовим становищем.

Друга хвиля обшуків у столиці розпочалася у липні з Департаменту транспортної інфраструктури та «Київавтодору». Наприкінці липня обшуки пройшли у КП «Плесо», у серпні – «Київкомунсервісі», Департаменті освіти та науки, Департаменті будівництва та житлового забезпечення.

На початку вересня з обшуками прийшли до апарату КМДА. У жовтні були обшуки на КП «Київкінофільм», після обшуків на «Київтеплоенерго» було вручено підозри у справі про розтрату коштів на ремонт теплових мереж.

Нещодавно Кличко повідомив, що на комунальних підприємствах Києва та підрозділах міської влади провели близько 70 обшуків. А загалом з травня було близько 2 тисяч слідчих дій. Але не Києвом єдиним.

Наприкінці жовтня відбулися обшуки на підприємствах, пов'язаних з управлінням капітального будівництва міськради Чернігова. У СБУ повідомили, що викрили чиновників міськради та керівників будівельних компаній на присвоєнні десятків мільйонів гривень, виділених на розвиток соціальної інфраструктури міста. Загальна сума завданих збитків місцевому бюджету становила 23,5 млн грн. У листопаді обшуки проводили у КП «Чернігівводоканал».

У серпні правоохоронці проводили обшуки у міськраді Запоріжжя, зокрема у кабінеті та навіть автомобілі тодішнього мера Володимира Буряка. Дії проводили у межах кримінального провадження за фактом присвоєння та розтрати майна. Буряк, своєю чергою, заявив про безпрецедентний тиск на місцеву владу та розгойдування ситуації в місті. А за місяць - подав у відставку.

У Черкасах двічі проводили обшуки у міській раді – у серпні 2020-го та у травні 2021 року. Обидва рази у справі про несплату податків.

Міську раду Полтави обшукували у вересні: одного із депутатів затримали за підозрою в отриманні хабаря у 5 тисяч доларів. За версією правоохоронців, було організовано схему отримання неправомірної вигоди за видачу полтавським підприємцям дозвільних документів на доброустрій та будівництво. Обшуки провели, зокрема, у кабінеті мера та начальника управління з питань містобудування та архітектури.

У міськраді Харкова, комунальних організаціях та підприємствах у липні провели понад 30 обшуків у рамках розслідування справи про постачання продуктів до дошкільних закладів за завищеними цінами. За даними слідства, у 2018-2020 роках до дошкільних закладів привозили молоко, сир, олію за завищеними цінами. Сума незаконно привласнених бюджетних коштів становила понад 5 млн гривень.

У яких ще обласних центрах країни відбувалися обшуки у місцевої влади та з яких причин - дізнавайтеся з нашого спецматеріалу на сайті та в телеграм-каналі.

Барбадос вийшов з-під влади британської корони

Острівна держава Барбадос, яка знаходиться в Карибському басейні, офіційно стала республікою і вийшла з-під влади британської корони. Такий порядок існував на острові понад 400 років, відколи там кинув якір перший англійський корабель, пише Reuters.

Раніше на Барбадос прилетів принц Чарльз, речник королеви. Напередодні він взяв участь в урочистій церемонії переходу повноважень глави держави від королеви до генерал-губернатора Сандри Мейсон, яка стала президентом цієї країни.

Як відомо, місцевий парламент одностайно проголосував за поправки до Конституції, щоб Барбадос до 30 листопада став республікою. Як заявила прем'єр-міністр Міа Моттлі, рішення було ретельно продумано, а поправка до конституції скасовує Барбадоський Указ 1966 року Її Величності королеви Великобританії. При цьому Барбадос не змінюватиме своєї назви.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: