Обшук у місцевої влади: у яких містах і чому проводили

Читать на русском

У Київській міській адміністрації та комунальних підприємствах від травня тривають обшуки. Мер Віталій Кличко називає їх політично вмотивованими та пов'язує з бажанням Банкової позбавити його посади керівника КМДА. Водночас правоохоронці кажуть про масові корупційні порушення у Києві. «Слово і діло» пропонує подивитись, у яких ще обласних центрах, окрім Києва, відбувалися обшуки у місцевої влади.

Київ

У Києві перша хвиля обшуків розпочалася у травні 2021-го. Правоохоронці проводили слідчі дії у Департаменті соцполітики, містобудування та архітектури КМДА, Департаменті земельних ресурсів, КП «Спецжитлофонд», «Київзеленбуді», «Київавтодорі», «Київпастрансі» та на інших підприємствах.

Обшуки проводили в рамках кримінальних проваджень щодо заволодіння бюджетними коштами, ухилення від сплати податків та зловживання службовим становищем.

Друга хвиля обшуків у столиці розпочалася у липні з Департаменту транспортної інфраструктури та «Київавтодору». Наприкінці липня обшуки пройшли у КП «Плесо», у серпні – «Київкомунсервісі», Департаменті освіти та науки, Департаменті будівництва та житлового забезпечення. Кличко назвав обшуки систематичним тиском та спробою зганьбити його репутацію.

Напруженість між центральною та місцевою владою: що стоїть за численними обшуками у КличкаМасові обшуки на київських підприємствах можуть перерости у політичну кампанію проти Віталія Кличка. Слово і діло розібралося, що стоїть за обшуками у мера Києва та кому це вигідно.

У серпні прокуратура оголосила про підозру столичним чиновникам у справах Подільського мосту (службове недбальство та розтрата майна), про закупівлю шкільних меблів Печерської РДА (привласнення понад 450 тисяч гривень) та ремонт переходів у Деснянському районі (розтрата бюджетних коштів).

На початку вересня з обшуками прийшли до апарату КМДА. Вони проходили у рамках кримінального провадження, пов'язаного із припиненням права Апарату РНБО на користування земельною ділянкою у Шевченківському районі Києва.

У жовтні були обшуки на КП «Київкінофільм»: директору підприємства та ще кільком київським чиновникам повідомили про підозру у недбальстві. Крім того, після обшуків до «Київтеплоенерго» було вручено підозри у справі про розтрату коштів на ремонт теплових мереж.

Нещодавно Кличко повідомив, що на комунальних підприємствах Києва та підрозділах міської влади провели близько 70 обшуків. А загалом з травня було близько 2 тисяч слідчих дій.

Чернігів

Наприкінці жовтня відбулися обшуки на підприємствах, пов'язаних із управлінням капітального будівництва міськради Чернігова.

У СБУ повідомили, що викрили чиновників міськради та керівників будівельних компаній на присвоєнні десятків мільйонів гривень, виділених на розвиток соціальної інфраструктури міста. Загальна сума завданих збитків місцевому бюджету становила 23,5 млн грн.

Крім того, у листопаді обшуки проводили у КП «Чернігівводоканал».

Мер міста Владислав Атрошенко вважає обшуки політичним тиском напередодні виборів в окрузі №206, які відбудуться навесні 2022 року.

Запоріжжя

У серпні правоохоронці проводили обшуки у міській раді Запоріжжя, зокрема у кабінеті та навіть автомобілі тодішнього мера Володимира Буряка.

Дії проводили у межах кримінального провадження за фактом присвоєння та розтрати майна.

Буряк, у свою чергу, заявив про безпрецедентний тиск на місцеву владу та розгойдування ситуації в місті. До речі, за місяць він подав у відставку.

Черкаси

У Черкасах двічі проводили обшуки у міській раді – у серпні 2020-го та у травні 2021 року. Обидва рази у справі про несплату податків.

У травні Фіскальна служба повідомила, що чиновники міськради та комунальних підприємств з початку 2017 року не перераховували до міського бюджету кошти від оренди майна. Сума збитків становила близько 35 млн гривень.

Полтава

Міську раду Полтави обшукували у вересні: одного із депутатів затримали за підозрою в отриманні хабаря у 5 тисяч доларів. За версією правоохоронців, було організовано схему отримання неправомірної вигоди за видачу полтавським підприємцям дозвільних документів на благоустрій та будівництво.

Обшуки провели, зокрема, у кабінеті мера та начальника управління з питань містобудування та архітектури.

Харків

У міськраді Харкова, комунальних організаціях та підприємствах у липні провели понад 30 обшуків у рамках розслідування справи про постачання продуктів до дошкільних закладів за завищеними цінами.

За даними слідства, у 2018-2020 роках до дошкільних закладів привозили молоко, сир, олію за завищеними цінами. Сума незаконно привласнених бюджетних коштів становила понад 5 млн гривень.

Крім того, у серпні обшуки проводили у Департаменті житлового господарства міськради, цього разу через можливу розтрату коштів.

Чернівці

У Чернівцях у лютому проводили обшуки на фірмах, пов'язаних із мером Романом Кличуком та депутатами «Єдиної альтернативи», за підозрою у розтраті бюджетних коштів.

Кличук заявив, що обласна прокуратура чинить тиск на його команду у «вигаданих справах».

У травні правоохоронці проводили обшуки у міській раді через несанкціоноване копіювання інформації з обмеженим доступом. СБУ встановила, що чиновники скопіювали і зберігали на сервері генплан Чернівців: документ має гриф «Для службового користування», а він став доступним для осіб, які не мають дозволу на ознайомлення з такими даними. У жовтні двом працівникам міськради повідомили про підозру.

Одеса

У лютому детективи НАБУ проводили обшуки у чиновників одеської міськради у рамках розслідування можливих зловживань.

А в жовтні меру Геннадію Труханову (і ще 15 особам) повідомили про підозру у справі створення злочинної організації та зловживанні службовим становищем. Обшуки відбувалися минулого року, провадження стосується незаконного заволодіння грошима місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси.

Миколаїв

На початку року поліція обшукувала управління капітального будівництва міськради Миколаєва за фактом розтрати бюджетних коштів на майже мільйон гривень. Правоохоронці розслідують, чи була завищена вартість робіт, будівельних матеріалів та обладнання та використання бюджетних коштів. Перевіряли також достовірність даних щодо фактичних обсягів виконання будівельних робіт, зазначених у звітах.

Нагадаємо, у річницю місцевих виборів «Слово і діло» проаналізувало, як мери виконують обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: