Комаровський розповів, як міг з'явитися омікрон-штам коронавірусу

Читать на русском
Комаровський пояснив, як міг з'явитися новий штам Омікрон, який вбиває переважно людей з сильним імунітетом.
Євген КомаровськийDeutsche Welle

Новий штам коронавірусу Омікрон, який з'явився в Південній Африці, міг з'явитися через особливу мутацію інфекції в організмі пацієнта зі слабкою та нечіткою кількістю антитіл.

Про це розповів лікар Євген Комаровський в ефірі телеканалу «Україна 24».

Подорожі до Європи: до яких країн Євросоюзу можуть поїхати українці (оновлюється)Як змінилися правила в'їзду до країн Євросоюзу для українців після вилучення країни із зеленої зони – на інфографіці.

«Чому з самого початку стали дуже активно критикувати метод лікування донорською сироваткою? Тому що не виходить створити велику кількість антитіл. Ви людині ніби допомагаєте, але перетворюєте цю людину в лабораторію по мутації. Саме тому, не вакцинуючи дітей, важко зупинити мутації, тому що у дітей хвороба протікає легко, рівень антитіл невеликий, і при повторній зустрічі з вірусом зберігаються умови для мутації. Найідеальніший об'єкт для мутації - це люди зі слабкою імунною системою, наприклад, ВІЛ - інфіковані» - розповів він.

Комаровський додав, що важливо розуміти особливості нового вірусу. Вірус вбиває переважно людей з хорошим імунітетом - процес стає аутоімунним, і людина фактично знищує сама себе.

У Pfizer обіцяють адаптувати свою вакцину до нового омікрон-штаму коронавірусуУ тому випадку, якщо дослідження покажуть небезпеку нового штаму коронавірусу, протягом ста днів Pfizer адаптує під його свою вакцину

«Люди з імунодефіцитами хворіють, але не важко, але не можуть позбутися вірусу місяцями. Південна Африка - один з найбільш ВІЛ-небезпечних регіонів, там величезна кількість інфікованих. Коли з'явилася Дельта, ми бачили її попередників. А тут ми маємо Дельту і маємо варіант, для якого відбулося 32 мутації, а ми проміжних не бачили. Тобто він десь довго зрів, зрів і прийшов. І виявляється, у нього є мутації в різних зонах. Зараз немає відповіді на питання - це взагалі небезпечніше чи ні? Теоретично дуже повинно людству не пощастити, щоб одночасно виник вірус, який буде і розмножуватися краще Дельти, і важче переноситися. Зараз у хворих головний симптом - загальна слабкість. Протягом двох тижнів будуть відповіді на більшість питань, тому що багато вчених будуть його вивчати. Думаю, днів через 10 ми відповімо на всі питання» - зазначив він.

Нагадаємо, біолог Австрійського Інституту молекулярної біотехнології у Відні Ульріх Еллінг припускає, що омікрон-варіант коронавірусу, який напередодні виявили в Південній Африці, може бути в шість разів заразніший, ніж Delta.

В Україні на сьогодні поки не реєстрували випадки захворювання штамом коронавірусу Omicron.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: