Залп по репутації: до чого призведе конфлікт між Зеленським та Бутусовим

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Відомий журналіст, головний редактор сайту Цензор.нет Юрій Бутусов вважає, що влада президента Володимира Зеленського погрожує йому вбивством. Скандал виник внаслідок суперечки між Бутусовим і Зеленським на пресмарафоні 26 листопада. У наступні дні історія набула неприємного розвитку і тепер загрожує іміджевими втратами для української влади.

Причиною конфлікту між Юрієм Бутусовим та Володимиром Зеленським стала спроба пана Бутусова розслідувати зрив спецоперації з упіймання «вагнерівців». Результати цього розслідування, на думку журналіста, вказували на те, що до провалу секретної спецоперації можуть бути причетні найвищі посадовці Офісу президента, аж до голови ОПУ Андрія Єрмака.

На пресмарафоні за участю президента, 26 листопада, Юрій Бутусов заявив Володимиру Зеленському про низку провалених спецоперацій, які проводила українська розвідка, окрім історії з «вагнерівцями». У відповідь Зеленський звинуватив журналіста у причетності до загибелі людей, оскільки той зливав інформацію. Зокрема про ексглаву ГУР Міноборони Василя Бурбу та про удар українського безпілотника «Байрактар» по бойовиках на Донбасі.

Між журналістом та главою держави виникла суперечка. Обмін шпильками закінчився тим, що Юрій Бутусов, уже вийшовши з будівлі, де проходив пресмарафон, заявив, що Володимир Зеленський поводився, як людина «без моралі та совісті» і лише повага до посади та статусу Верховного головнокомандувача завадила йому піднятися та дати президенту «по морді».

Ситуація продовжила розвиватися минулими вихідними, коли Бутусов опублікував у своєму Facebook відеоролик зі своєю участю. На ньому головний редактор «Цензора» у повному військовому екіпіруванні зробив постріл зі 152-мм гаубиці Д-20. Перед тим, як смикнути шнур, Юрій Бутусов промовив таку фразу: «За кожне зерно 33-го року, за кожну жертву радянських репресій, по російських окупантах — вогонь!».

У підводці до свого відео журналіст написав, що може бути причетний до загибелі людей на Донбасі (мабуть, тонкий натяк на звинувачення з боку Зеленського), але винятково «російських окупантів, терористів та вбивць українського народу». Водночас він уточнив, що час та місце зйомки буде вказано пізніше.

Ціла низка ознак вказувала на те, що відео знімалося не в зоні бойових дій на Донбасі, в чому, власне, Юрій Бутусов пізніше і зізнався. Та й сама ситуація, коли журналісти, відвідуючи військові навчання, беруть участь у стрільбах, не є «ексклюзивною». Автор цих рядків у середині «нульових» висвітлював велику кількість військових маневрів. Рідко коли пресі не давали на них постріляти, зрозуміло, за суворого дотримання правил безпеки. Військові навіть організовували змагання серед журналістів, результати яких публікувалися в інформаційних зведеннях військового відомства.

Таким чином, у співробітників ЗМІ, які постійно писали на військову тематику, з'явився досвід стрільби з різних видів зброї, включаючи гранатомети, танки та гармати. В інший час відео Бутусова не викликало б жодного резонансу, але тільки не після суперечки із Зеленським.

Буквально того ж дня ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом публікації Юрієм Бутусовим відео із пострілами з гаубиці, зокрема у порядку статті 414 КК України («порушення правил поводження зі зброєю») та ст. 437 КК («планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни»).

Ситуація справила ефект снаряда, що розірвався 152-мм з гаубиці Д-20. Сам Бутусов розцінив це як помсту з боку Володимира Зеленського. А в понеділок, 29 листопада, радник голови ОП Олексій Арестович заявив у Facebook, що Бутусов може повторити трагічну долю Георгія Гонгадзе і зазначив, що проситиме надати журналісту державну охорону.

Кілька тижнів на одному з ефірів тому Арестович ледь не посварився з Бутусовим знову-таки на ґрунті «вагнергейту». Тому публікація радника голови ОП викликала різку реакцію з боку головного редактора Цензора. Серед іншого Бутусов заявив, що так Офіс президента висловлює «замасковану загрозу його життю», а також здійснює тиск на нього як на журналіста.

Натепер скандал ще не вичерпано. Нещасний постріл із гаубиці взявся перевіряти навіть Слідком РФ. Кількість і масштаби залучених дійових осіб дозволяє припустити, що справу зрештою замнуть і крайніми виявляться хіба що артилеристи, які необережно дозволили Юрію Бутусову зробити постріл.

Проте іміджеві наслідки цього «серіалу» значно серйозніші. Спілкування з журналістами з переходом на особи та взаємними звинуваченнями під час пресмарафону призвело до різкого зниження авторитету президента Володимира Зеленського. А подальші події лише довели ситуацію до абсурду. Тим часом, фігура глави держави повинна викликати повагу. Але якщо ця повага втрачена всередині країни, то чи варто її чекати на міжнародній арені?

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: