Політичний тиск чи сезонна активність правоохоронців: що стоїть за обшуками у Кличка

Читать на русском
Чому в Києві активізувалася робота правоохоронців і чи є в обшуках політичний інтерес, розбиралося Слово і діло.
Віталій КличкоСлово і діло

З 12 травня правоохоронні органи активно проводять обшуки на столичних підприємствах. Мер Києва Віталій Кличко називає це тиском на місцеву владу та звинувачує правоохоронців в роботі на чиєсь замовлення. Вранці 18 травня з десяток працівників СБУ прийшли з обшуками у будинок Кличка. Однак потім запевнили, що навідувалися до сусідів мера, він же у цьому сумнівається. Чому в Києві активізувалася робота правоохоронців і чи є у цьому політичний інтерес, розбиралося «Слово і діло».

З чого розпочалися обшуки

12 травня правоохоронці прийшли з обшуками до службових приміщень КМДА та за місцем проживання до кількох посадовців: заступника директора Департаменту соцполітики, головного спеціаліста відділу, завідувача сектору та колишнього начальника відділу Департаменту.

Окрім того, з обшуками прийшли до комунальних підприємств, які належать до сфери управління КМДА («Київавтодор», «Київзеленбуд», «Київміськсвітло») та їхніх підрядників. За словами правоохоронців, обшуки проводились у межах справ про фінансові махінації та ухилення від сплати податків.

Після цього сімом колишнім та чинним працівникам Департаменту соцполітики Київської міської держадміністрації повідомили про підозру. За даними слідства, вони змовились із посадовцями приватного підприємства та протягом 2017-2019 років уклали низку договорів про закупівлю товарів за завищеними цінами. Надбавка на ціну становила 106%, через що бюджет втратив понад 13,5 млн гривень.

Реакція Кличка на обшуки

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що масові обшуки на комунальних підприємствах столиці та у їхніх керівників є тиском на місцеву владу та особисто на нього.

«Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть у махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їхніх керівників. Це якісь нальоти!» ‒ сказав мер.

На його думку, обшуки пов'язані з тим, що міська влада вивчає питання про запровадження виконкомів, коли громада і управління містом «не залежать від вказівок і волі Банкової».

Також мер Києва вимагає від правоохоронних органів звіту у справах, щодо яких КМДА передавала матеріали за результатами внутрішніх аудитів. За його словами, з 2015 року КМДА здійснила 385 перевірок і усі матеріали за результатами аудиту були передані правоохоронцям.

Кличко заявив, що відповідно до аудитів, зареєстровано 168 кримінальних проваджень, за якими правоохоронці підготували 52 повідомлення про підозру. У 27 справах обвинувальні акти уже передані до суду.

«Перевірки і обшуки здійснюються переважно за тими матеріалами, що передали ми самі. Про ті порушення, що виявили ми самі. Тоді чим займалися правоохоронні органи? Чи тільки раптом дійшли руки, бо прийшла весна», ‒ запитує мер.

Обшуки у будинку, де мешкає Віталій Кличко

О 7-й ранку 18 травня з’явилася інформація про те, що близько 20 співробітників СБУ прийшли з обшуками у будинок мера. У цей час сам Кличко поїхав на тренування, тож вони розминулися. Після цього мер повернувся додому, але представник правоохоронних органів запевнив, що обшукують квартиру, яка розташована на два поверхи нижче.

Мер Києва скептично сприйняв таку відповідь та оприлюднив запис з відеореєстратора, де видно, як правоохоронці стукали у двері Кличка та його сусідки навпроти.

За словами Кличка, квартира, у яку нібито прийшли з обшуками, належить співробітникам Оперного театру і він не вірить, що проти них може вестися кримінальна справа. Однак правоохоронці кажуть, що квартиру здають орендарям і уже ті займаються неправомірною діяльністю.

Що у будинку Кличка шукала СБУ та ДФС

Служба безпеки України запевняє, що викрила масштабну схему контрабанди пального в Україну, за результатами діяльності якої незаконно імпортовано продукції на понад 100 млн грн.

Викриваючи ділків, правоохоронці проводили низку обшуків на території Київської, Чернігівської та Луганської областей. Загалом вилучили тіньову документацію, печатки 300 фіктивних підприємств, засоби зв’язку та комп’ютерну техніку, банківські картки та велику суму готівки, обладнання для нелегального виготовлення паливно-мастильних матеріалів, метиловий спирт, хімічні домішки та готовий сурогат загальним об'ємом понад 1 тис. тонн.

Тобто правоохоронці проводили обшук у будинку на вулиці Хмельницького, щоб вилучити папери, печатки та техніку ділків, які працювали у цій схемі.

Чи мають обшуки політичний підтекст

Голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко у коментарі «Слово і діло» зазначив, що комунальні підприємства, і не тільки в Києві, це середовище корупції та зловживань, тому там завжди знайдеться об’єктивна причина для обшуків.

«На комунальних підприємствах завжди заробляють команди чинних мерів або бізнесмени близькі до політичних сил, які представлені у міськраді. Це «традиційна» практика. Час від часу правоохоронці звертають на це увагу і починають розслідувати, і по Києву так було уже багато разів», ‒ зазначив Фесенко.

Експерт не виключає, що тут мають місце політичні мотиви, однак за його словами, наразі незрозуміло, на підставі чого зав’язалася конфліктна ситуація.

«Спершу Віталій Володимирович та Андрій Борисович жили дружно, а потім раптом щось сталося. Думаю, що тут має місце конфлікт бізнес-інтересів. А представник місцевої влади завжди має бути готовим до того, що у правоохоронців виникне інтерес до нього чи до комунальних підприємств, бо там завжди є що шукати», ‒ зазначив політолог.

За його словами, з точки зору політичної логіки досить дивно виглядає те, що паралельно з’являються справи проти Медведчука і оточення Кличка, а також починається деолігархізація і «злив» компромату на Порошенка. У цьому експерт вбачає прояв різних груп інтересів, тобто у названих історіях ініціатори різні.

«Тут уже немає абстрактної Банкової, а є конкретні прізвища, кому та в яких інтересах потрібні ці справи. По Києву треба дивитися, хто з ким посварився, бо, як бачимо, мер дуже нервує. Я давно не бачив, щоб Кличко так нервував, оскільки він завжди флегматично реагує на подібні речі», ‒ наголосив Володимир Фесенко.

Є сенс припускати, що ці обшуки б’ють по економічних інтересах партії Кличка, через що спонсори і донори також невдоволені, каже експерт.

«А з іншого боку ці обшуки торкнулися найближчої до мера людини ‒ Артура Палатного (глава виконавчого комітету політичної партії «Удар», ‒ ред.). Тобто йдеться про гроші, які стосуються самої політичної активності мера та його партії, бо Палатний ‒ це тіньовий казначей. Пан Артур дуже неоднозначна особистість, тож у правоохоронців були мотиви проявити інтерес до його особистості. Це слабке місце Кличка і чому по ньому вирішили вдарити саме зараз, поки що невідомо», ‒ зазначив Фесенко.

Політолог вважає, що такий стан речей аж ніяк не пов’язаний з президентськими виборами, бо вони ще дуже не скоро і було б недоречно відтепер боротися з конкурентами, які ледь входять у десятку кандидатів.

Нагадаємо, голова депутатської фракції «Слуга народу» у Київраді Андрій Вітренко завив, що обшуки у голови виконкому партії «УДАР» Артура Палатного виявили докази його причетності до сірих схем у київських міських структурах.

Софія Телішевська, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: