НАБУ повідомило про нову підозру меру Одеси Труханову та Галантернику

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку вручили низку повідомлень про підозри одеському меру, посадовцям мерії та іншим особам.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру міському голові Одеси Геннадію Труханову, колишньому прокурору Одеської області Олегу Жученку, бізнесмену Володимиру Галантернику та іншим у створенні злочинної організації та зловживанні службовим становищем.

Про це повідомляє «Слово і діло» з посиланням на джерела в антикорупційних органах правопорядку.

За словами співрозмовників, загалом у справі про підозру повідомили 16 особам, 10 з яких учасники злочинної організації. Зокрема, серед них: директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор, керівниця юридичного департаменту ОМР Інна Поповська, голова постійної комісії з питань комвласності ОМР Василь Шкрябай та інші.

Як повідомила у Facebook генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, вона підписала п'ять підозр у цій справі, зокрема, меру Одеси Труханову, місцевим посадовцям та «одному відомому одеситу, роль якого уважно вивчалась слідством». Експертиза оцінила збитки одеського бюджету в розмірі 533 млн грн.

«Підписала 5 підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів НАБУ та прокурорів САП. Це дуже важлива і показова справа, як для Одеського регіону, так і для країни в цілому... На моїй пам'яті, мало не вперше слідству вдалося кваліфіковано задокументувати протиправну діяльність таких різношерстих людей: від градоначальника та експрокурора області і до, здавалося б, звичайного бізнесмена», – наголошує Венедіктова.

У НАБУ додали, що учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 років 6 земельних ділянок загальною площею 15,9 га перейшло у приватну власність, а з місцевого бюджету незаконно витрачено 131 млн грн. У Бюро додали, що експертиза встановила збитків на 689 млн грн.

За інформацією «Слово і діло», вказана організація може бути причетна до купівлі за завищеною ціною колишнього аеродрому «Застава» та будівлі збанкрутілого заводу «Краян», спроби захоплення військового аеродрому «Шкільний», відведення з власності міста земельної ділянки та видачі дозвільних документів на будівництво об'єкту «Реконструкція курортно-оздоровчого комплексу», замість якого побудували житловий комплект Greenwood, а також інших правопорушень.

За словами директора Одеського територіального управління НАБУ Володимир Деуліна, такі дії злочинної організації могли завдати шкоди Одесі на загальну суму в півмільярда гривень.

Нагадаємо, міського голови Одеси Геннадія Труханова, віцемера Павла Вугельмана та інших осіб уже обвинувачують у заволодінні 92 млн грн одеського бюджету на придбанні за завищеною ціною будівлі збанкрутілого заводу «Краян». Взимку 2020 року в цій справі повідомили про підозру новим особам, слідство стосовно них завершено.

Також, нещодавно НАБУ і САП повідомили про підозру посадовцям Одеської міської ради за придбання колишнього аеродрому «Застава» за завищеною на 131 млн грн вартістю. Крім того, восени 2019 року детективи провели обшуки в межах справи про будівництво ЖК Greenwood в Одесі. Про підозру в цій справі нікому не повідомляли.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: