Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 30 листопада-3 грудня

Читать на русском

Тиждень у Верховній раді обіцяє бути яскравим. По-перше, планується фінальне голосування за такі дискусійні законопроєкти як «ресурсний», про столицю та проєкт бюджету на 2022 рік. А по-друге, у середу із посланням виступить президент Володимир Зеленський. «Слово і діло» розібралося, що сьогодні обговорювали під час Погоджувальної ради лідери фракцій та груп.

У вівторок Верховна рада має затвердити звіт ТСК щодо «вагнерівців». Розглядатимуть також законопроєкти з пакету «Кримської платформи», законопроєкт про віртуальні активи з пропозиціями президента та «ресурсний» законопроєкт, який уже кілька разів знімали з порядку денного.

У середу головна подія – послання президента Володимира Зеленського про внутрішнє та зовнішнє становище України. Час звернення поки невідомий, але виходячи з досвіду попередніх років, воно швидше за все буде вранці.

На четвер на порядку денному є законопроєкт про столицю, зміни до бюджету про «тисячу від Зеленського». Крім того, можливо, у четвер буде в другому читанні розглядатися держбюджет-2022.

Спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що «бюджетна ніч» у парламенті навряд чи буде, але має план «Б» на випадок, якщо депутати не підтримають проєкт. «У разі не підтримки у другому читанні депутати мають бути готові до того, що до нового року ми змінимо календарний графік і щодня голосуватимемо постатейно для того, щоб до нового року Україна отримала цей бюджет», – розповів він.

У п'ятницю під час години запитань до уряду депутати заслухають міністра оборони Олексія Резнікова – він має розповісти про фінансування армії у 2021-2022 роках, а також про виконання оборонного замовлення.

Фракція «Слуга народу» на Погоджувальній раді висловила сподівання, що під час виступу Зеленського статус українського парламенту не буде «зганьбований». Також фракція просить поставити на порядок денний законопроєкт про продовження особливого статусу Донбасу.

«Опозиційна платформа – За життя» вимагає винести на обговорення парламенту питання біженців: Вадим Рабінович вважає, що влада вже вирішила пустити їх до країни. Крім того, фракція хоче, щоб Рада вимагала оприлюднити підписаний меморандум з МВФ, зокрема із «секретними пунктами».

Тиждень у Раді: депутати проголосували понад 30 законопроєктівВерховна рада за тиждень ухвалила 32 законопроєкти та 3 постанови. Докладніше – на інфографіці.

«Європейська солідарність» вимагає створити ТСК за фактами розкрадання ковідних коштів. Також фракція вже не вперше вимагає провести закриту зустріч із Володимиром Зеленським. «Такі зустрічі проводили з керівниками фракцій, з депутатами усі президенти до Зеленського… Обговорити та почути питання про ситуацію на фронті, як ми реагуватимемо на загрози на українсько-білоруському кордоні та про переворот, бо ця інформація шокувала суспільство, шокувала світ. Також нас цікавить його ставлення до пролонгації діяльності нинішнього парламенту і це вже узурпація влади», – заявила Ірина Геращенко. Але пропозицію ЄС знову не підтримали.

«Батьківщина» хоче поставити на голосування створення ТСК щодо розслідування діяльності «Нафтогазу».

Від «Голосу» на Погоджувальній раді тепер виступають і голова фракції Ярослав Железняк, і Олександра Устинова, яка представляє об'єднання «Справедливість» (його депутати хочуть прибрати Железняка з керівної посади). «Від фракції політичної партії «Голос». Я хочу знову ж таки поінформувати вас, що, на превеликий жаль, не вдалося нам порозумітися з цього питання. У нас і надалі цей незрозумілий конфлікт. Тому до мене звернулися деякі керівники фракцій до кінця цього року дати можливість виступати двом від фракцій, щоб у них була можливість врегулювати свої питання всередині фракції», – сказав на засіданні Стефанчук.

Групи «Довіра» та «За майбутнє» погодилися, аби заслухати у п'ятницю міністра оборони. «Довіра» також зажадала внесли до порядку денного їхній законопроєкт про обмеження зарплат чиновників.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, як пройшов попередній пленарний тиждень у парламенті.

Також ми писали про те, чим займається Головне науково-експертне управління Ради та як його фінансують.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: