Науково-правова діяльність ВР: які функції виконує ГНЕУ та скільки коштів виділяють на фінансування

Читать на русском

У медійному просторі з’явилась інформація про наміри парламенту ліквідувати Головне науково-експертне управління, яке аналізує та досліджує подані законопроєкти. У Верховній раді вже спростували ці чутки. Які завдання та функції виконує ГНЕУ та скільки висновків щодо законопроєктів надавало управління протягом останніх кількох років, дивіться на інфографіці «Слово і діло».

У Головного науково-експертного управління Апарату ВРУ є кілька основних завдань, зокрема, проведення наукової експертизи законопроєктів, оцінка їхнього концептуального рівня і соціально-економічних та політичних наслідків ухвалення, оцінка законопроєктів на відповідність Конституції, підготовка науково обґрунтованих експертних висновків щодо законопроєктів для ухвалення рішень ВРУ.

Які функції ГНЕУ:

  • комплексна науково-правова експертиза проєктів законодавчих актів, які подаються до ВРУ на І та ІІ читання;
  • експертиза зауважень (вето) президента України щодо ухвалених ВРУ законів;
  • моніторинг дотримання норм законів під час підготовки нормативних актів органами держуправління;
  • надання науково-правової допомоги комітетам ВРУ під час підготовки законопроєктів;
  • участь у доопрацюванні проєктів законодавчих актів після І і наступних читань;
  • підготовка довідкових та аналітичних матеріалів для керівництва ВРУ з питань розроблення законопроєктів.

Науково-правову діяльність Верховної ради, окрім ГНЕУ, здійснює головне юридичне управління та Інститут законодавства ВРУ.

На фінансування науково-правового забезпечення діяльності ВРУ у 2021 році передбачили 20,6 млн грн. Також загалом планується проведених 350 науково-правових досліджень та наукових експертиз законодавчих актів, участь у розробленні законодавчих актів.

Для порівняння, торік запланували виділити 21 млн, водночас на фінансування пішло 21,2 млн (при цьому виконали більше досліджень та експертиз).

У 2019 році на фінансування науково-правового забезпечення діяльності Ради виділили 20,6 млн грн (планували 19,7 млн грн). Так само більше провели наукових експертиз та досліджень (595 замість запланованих 320).

Наукова експертиза законопроєктів: скільки ініціатив ІХ скликання рекомендувало відхилити ГНЕУГоловне науково-експертне управління парламенту рекомендувало відхилити 6 законопроєктів, які зрештою ухвалили нардепи.

У 2018 році на науково-правову діяльність пішло 20,3 млн грн (планували 19 млн). У 2017 році виділили 13,1 млн грн (планували 12,1 млн грн). За той рік провели 280 досліджень та експертиз.

У 2016 році витратили менше, ніж планували (10,8 млн грн замість 13,5 млн грн), водночас провели більше досліджень (260 замість запланованих 200).

У зв’язку зі збільшенням у 2016 році кількості звернень комітетів Верховної ради, народних депутатів, органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо проведення науково-правових експертиз проєктів законодавчих актів, збільшилась кількість підготовлених висновків за результатами згаданих експертиз та науково-правових досліджень за звітний період.

Так, за час роботи ВР ІІІ скликання всього зареєстрували 7 983 законопроєкти, з них висновки ГНЕУ має 421 (5,3%). У ІV скликанні Ради зареєстрували 10703 законодавчі ініціативи, з них висновки ГНЕУ мали 4 780 (44,7%).

Верховна рада V скликання зареєструвала 3 331 законопроєкт, з яких 1 453 мали висновки Головного науково-експертного управління (43,6%).

За VІ скликання Ради було 14036 законопроєктів, з яких 5 846 мали висновки ГНЕУ, тобто 41,6%. Протягом наступного скликання зареєстрували майже на половину менше законопроєктів – 7 412. З них 2 830 (38,2% мали висновки управління).

Протягом роботи Ради VІІI скликання було зареєстровано 13 812 законопроєктів, з них висновки ГНЕУ мали 5 450 (39,5%).

За майже 2,5 роки роботи Верховної ради ІХ скликання зареєстрували 6 921 законопроєкт, з них висновки Головного науково-експертного управління отримали 2 805 (40,5%).

Скільки ініціатив ВР ІХ скликання рекомендувало відхилити ГНЕУ, дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали, які незвичайні законопроєкти обіцяли, але передумали реєструвати нардепи.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: