НАБУ порушило справу за фактом можливої брехні в декларації депутатки Київради

Читать на русском

У Національному бюро порушили кримінальне провадження на підставі обґрунтованого висновку, одержаного з Антикорупційного агентства.
Ганна Коваленкофото: Facebook

Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження за фактом імовірної брехні в декларації депутатки Київської міської ради від фракції «Європейська солідарність» Ганни Коваленко, про що орган повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили співрозмовники в НАБУ і НАЗК.

«НАБУ вже відкрило провадження за матеріалами перевірки декларації вказаної депутатки», – сказали джерела.

Водночас на запит «Слово і діло» до антикорупційного бюро в органі повідомили, що дійсно одержували обґрунтований висновок НАЗК щодо виявлених ознак правопорушення. Однак так і не сказали, чи порушили за цим висновком кримінальне провадження.

«Повідомляємо, що до Національного бюро надходив висновок НАЗК щодо зазначеного у зверненні питання. Про результати його розгляду НАЗК належним чином поінформовано», – наголосили в бюро.

Нагадаємо, НАЗК знайшло недостовірності в декларації депутатки Коваленко в сумі 28,87 млн грн. У своєму висновку НАЗК зазначає, що Ганна Коваленко не задекларувала свій дохід у вигляді оплати за акції корпоративного інвестиційного фонду від ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Дінеро» – 20 млн 740 тис. грн. Ці дані підтвердили у Державному реєстрі фізичних осіб, а також у ТОВ «Компанія з управління активами «Інвест-консалтинг».

«Податковим агентом в цих транзакції виступав сам фонд, – пояснила депутат у коментарі для «Слово і діло». – Це була операція із зворотного викупу акцій в акціонера, зазначена сума коштів була відображена в розділі «гроші», у зв'язку з тим, що мені не було відомо, що це неоподатковуваний дохід».

Також НАЗК виявило, що депутат зазначила недостовірні відомості про вартість земельної ділянки – 9 млн 415 тис. грн, право на власність на яку наступило в 2020 році. НАЗК під час перевірки звірило цю інформацію із договором купівлі-продажу цієї земельної ділянки від 29 травня 2020 року, де була зазначена інша ціна – 1 млн 519 тис. грн.

Окрім цього, Нацагентство стверджує, що декларант не зазначила доходів від продажу мотоцикла Harley-Davidson XL 883 2010 року випуску – 192 тис. грн, та автомобіля Land Rover Range Rover Sport 2012 року випуску – 5000 грн. Також депутат не записала у декларації, що отримала кошти у позику – 2 млн 243 тис. грн.

Після завершення перевірки НАЗК також отримало інформацію від АТ «Міжнародний інвестиційний банк» про те, що Ганна Коваленко у 2020 році отримала дохід у вигляді оплати за цінні папери на загальну суму 35 млн грн. У коментарі для «Слово і діло» Ганна Коваленко заявила, що насправді такого доходу немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: