Нардеп «Слуги народу» Саладуха не задекларувала подарований будинок – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство провело перевірку декларації члена українського парламенту від пропрезидентської фракції і знайшло там порушення.
Ольга Саладуха

Народний депутат від фракції «Слуги народу» Ольга Саладуха не задекларувала подарунок у вигляді недобудованого житлового будинку під Києвом площею 170 квадратних метрів, що є порушенням.

Про це йдеться у висновках Національного агентства з питань запобігання корупції за результатами перевірки декларації політика за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

У документі вказується, що нардеп Саладуха придбала земельну ділянку площею 780 кв. м у селі Колонщина Макарівського району Київської області, проте не вказала, що на ній розташований недобудований будинок площею 170 кв. м вартістю майже 3,18 млн грн.

Сама політик заперечила одержання нею в подарунок недобудованого будинку. Вона вказала, що цю землю було придбано 16 листопада 2020 року і нібито на день покупки та станом на кінець року на ділянці не було нерухомості чи незавершених об'єктів. Це, зокрема, підтверджується договором купівлі-продажу, в якому вказується, що земля вільна від забудов, та інформацією від продавця ТОВ «Нігма».

Водночас НАЗК отримало відповідь від ТОВ «Лун». У ньому вказувалося, що фірма ще 15 червня 2019 року здійснило аерообліт в селі Колонщина з записом відео, на якому зафіксовано й вказаний будинок. Тобто вже в червні 2019 року нерухомість була, попри заперечення нардепки Саладухи.

Також це ж підтверджується інформацією від Національного центру управління та випробувань космічних засобів, який промоніторив зі спутника вказану земельну ділянку. Станом на 19 серпня 2020 року, тобто до купівлі землі депутатом, на ділянці розташований об'єкт нерухомості, ймовірно будинок. До того ж, на сайті самої компанії ТОВ «Нігма» продавався схожий готовий будинок такою самою площею, вартість якого може складати майже 3,11 млн грн. За даними експертизи, таке житло разом із землею може вартувати майже 3,35 млн грн.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 3 178 578 грн, що становить розмір від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого частиною 1 статті 366-2 Кримінального кодексу України», – наголошують у НАЗК.

Крім того, у Нацагентстві засумнівалися в достовірності вказаних грошових активів в декларації Саладухи в розмірі 1,55 млн грн. В органі підрахували, що насправді ця сума має становити 850 тисяч грн, серед яких лише 70 тис. грн чоловіка нардепки. Однак чоловік зміг за свої 70 тис. грн у 2020 році придбати автівки Land Rover Range Rover Velar 2018 року випуску за 800 тис. грн і Mazda CX-5 2016 р.в. за 148 тис. грн, а також причіп за 20 тис. грн. Загалом на 1,027 млн грн.

«Враховуючи зазначене, різниця між вартістю придбаних транспортних засобів і законними доходами члена сім'ї (чоловіка) становить 957 366 грн, джерела походження яких не підтверджено суб'єктом декларування», – зазначають в органі.

Ще в НАЗК вказали, що 3 листопада 2020 року нардеп Саладуха купила автомобіль Land Rover Range Rover Sport 2011 р.в. за 20 тис. грн. Хоча, за даними експерта, такий автомобіль коштує 619 680 грн. Вже 30 травня 2021 року політик продала цей автомобіль, але вже на ринковою вартістю в 637 тис. грн. Водночас у Нацагентстві не знайшли ознак незаконного збагачення чи необґрунтованих активів не встановлено.

«Слово і діло» звернулося за коментарем до депутатки Саладухи, проте наразі відповіді не отримало.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп Ігор Палиця не задекларував видатки на передвиборчу кампанію. Також антикорупційне агентство вважає, що депутат Юрій Заславський не вказав у декларації вартість низки майна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: