Депутатка Київради від «ЄС» Коваленко не задекларувала доходів на понад 20 млн – НАЗК

Читать на русском
НАЗК під час повної перевірки декларації депутата Київської міської ради Ганни Коваленко виявило незадекларований дохід на понад 20 млн грн. За це їй загрожує кримінальна відповідальність.
Слово і діло

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило понад 20 млн грн незадекларованих доходів у декларації за 2020 рік депутатки Київської міської ради фракції «Європейська солідарність» Ганни Коваленко. Водночас ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів не виявлено.

Про це йдеться у висновку Національного агентства із питань запобігання корупції за результатами повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

Левова частка суми порушення стосується доходів депутата. Згідно з інформацією на офіційному сайті Київської міської ради та декларацією Ганни Коваленко за 2020 рік, її постійним місцем роботи є Адвокатське об’єднання Вадима Левицького. За даними НАЗК, у 2020 році розмір зарплати у цьому адвокатському бюро становив 35 тис. грн. І в декларації вказано, що це було її єдине джерело доходів за рік.

При цьому у своєму висновку НАЗК зазначає, що Ганна Коваленко не задекларувала свій дохід у вигляді оплати за акції корпоративного інвестиційного фонду від ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Дінеро» – 20 млн 740 тис. грн. Ці дані підтвердили у Державному реєстрі фізичних осіб, а також у ТОВ «Компанія з управління активами «Інвест-консалтинг».

Законопроєкт про столицю: як пропонують змінити управління КиєвомЗаконопроєкт про столицю передбачає поділ повноважень міського голови і голови КМДА. Детальніше – на інфографіці.

«Податковим агентом в цих транзакції виступав сам фонд, – пояснила депутат у коментарі для «Слово і діло». – Це була операція із зворотного викупу акцій в акціонера, зазначена сума коштів була відображена в розділі «гроші», у зв'язку з тим, що мені не було відомо, що це неоподатковуваний дохід».

Також НАЗК виявило, що депутат зазначила недостовірні відомості про вартість земельної ділянки – 9 млн 415 тис. грн, право на власність на яку наступило в 2020 році. НАЗК під час перевірки звірило цю інформацію із договором купівлі-продажу цієї земельної ділянки від 29 травня 2020 року, де була зазначена інша ціна – 1 млн 519 тис. грн.

Окрім цього, Нацагентство стверджує, що декларант не зазначила доходів від продажу мотоцикла Harley-Davidson XL 883 2010 року випуску – 192 тис. грн, та автомобіля Land Rover Range Rover Sport 2012 року випуску – 5000 грн. Також депутат не записала у декларації, що отримала кошти у позику – 2 млн 243 тис. грн.

За даними НАЗК, Ганна Коваленко не скористалася правом надати пояснення та документи, хоча відповідні запити НАЗК двічі надсилало їй за місцем реєстрації та фактичного місця проживання, а також на електронну пошту.

Та у коментарі для «Слово і діло» Ганна Коваленко наголосила, що врахує всі зауваження з боку НАЗК, та виправить декларацію, якщо їй нададуть таку можливість.

«В частині, з якою я не можу категорично погодитись, думаю, що рішення буде оскаржене», – підсумувала вона.

У Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації Коваленко відрізняються від достовірних на 28 млн 875 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки злочину, передбаченого ст. 366-2 Кримінального кодексу України», – йдеться у результатах перевірки.

Якщо провину Коваленко доведуть у суді, вона буде змушена сплатити штраф 42,5 тис. грн – 51 тис. грн або піти на громадські роботи 150-240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Водночас НАЗК не виявило у декларації ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів.

Також у своєму висновку Нацагентство зазначило, що після завершення перевірки отримало інформацію від АТ «Міжнародний інвестиційний банк» про те, що Ганна Коваленко у 2020 році отримала дохід у вигляді оплати за цінні папери на загальну суму 35 млн грн.

У коментарі для «Слово і діло» Ганна Коваленко заявила, що насправді такого доходу немає.

«Згідно з роз'ясненням НАЗК, вноситься номінальна вартість цінних паперів, що перебувають у власності акціонера. Зокрема я володію 52 штуками акцій. Я ще не бачила рішення НАЗК і не розумію, чи вони врахували мої коментарі», – сказала вона.

Як відомо, Ганна Коваленко є заступницею голови Постійної комісії Київської міської ради з питань охорони культурної спадщини.

НАЗК вже неодноразово заявляло про випадки, коли представники місцевого самоврядування приховували статки та доходи на мільйони гривень. Наприклад, нещодавно «Слово і діло» писало про те, як НАЗК під час повної перевірки декларації не знайшло документальних підтверджень 2,4 млн грн у депутата Харківської облради від фракції ОПЗЖ Армена Бакманяна. Також Нацагентство передало до НАБУ інформацію про порушення на 3,8 млн грн в декларації Житомирського міського голови Сергія Сухомлина.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: